Dostupni linkovi

IAEA predstavila principe kako da ne dođe do nuklearne nesreće u Ukrajini


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi tokom posete Ukrajini, mart 2023.
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi tokom posete Ukrajini, mart 2023.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pozvao je u utorak, 30. maja, pred Savetom bezbednosti UN Rusiju i Ukrajinu da podrže pet "konkretnih principa" kako bi se osigurala bezbednost ukrajinske elektrane u Zaporožju i izbegla nuklearna nesreća.

"Imamo sreće što se nuklearna nesreća još nije dogodila", rekao je šef IAEA Rafael Grosi (Grossi).

Podsetio je da je centrala koju je okupirala ruska vojska sedam puta isključena sa električne mreže, tako da su generatori "poslednja linija odbrane od nuklearne nesreće", jer je neohodno hlađenje reaktora.

Grosi već mesecima vodi pregovore da obezbedi zaštitu tog lokaliteta na jugoistoku Ukrajine, gde se situacija smatra veoma nesigurnom zbog bombardovanja i sukoba u zemlji, podseća agencija Frans pres (AFP).

On je u Savetu bezbednosti UN predstavio svoje "osnovne principe neophodne za sprečavanje nuklearne nesreće".

"Prvo, ne sme biti nikakvog napada bilo koje vrste iz ili protiv elektrane, posebno usmerenih na reaktore, istrošeno gorivo ili drugu infrastrukturu, ili osoblje", rekao je Grosi.

Principi takođe uključuju da se lokacija ne koristi za skladištenje teškog naoružanja ili vojnog osoblja i da se postrojenje ne može isključiti iz električne mreže.

Grosi, koji ima tim stručnjaka na licu mesta u Zaporožju, posetio je lokaciju krajem marta i od tada upozorava na "veoma stvarnu opasnost od nuklearne nesreće".

Region Zaporožja je pod okupacijom ruske vojske.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG