Dostupni linkovi

I EU reagovala zbog odlaganja podgoričke Parade


Zdravko Cimbaljević, Jelko Kacin i Daliborka Uljarević u Podgorici
Zdravko Cimbaljević, Jelko Kacin i Daliborka Uljarević u Podgorici
Nakon odluke organizatora prve Povorke ponosa u Crnoj Gori o odgađanju te manifestacije, koja je prvobitno bila zakazana za 31. maj, još nije poznat novi datum Parade.

U međuvremenu, u cijelu priču uključila se i EU preko Jelka Kacina koji je o odgađanju Povorke u Podgorici razgovarao sa premijerom i zvaničnicima crnogorske Vlade.

Evropski parlamentarac Kacin je sa premijerom Igorom Lukšićem i ministrima razgovarao kako da prevaziđu situaciju koja je nastala zbog tvrdnji organizatora Povorke ponosa da od države dobijaju deklarativnu ali ne i suštinsku, političku podršku u organizaciji Povorke ponosa i da neće prošetati sve dok Vlada ne obezbijedi učešće njenih najviših predstavnika na tom događaju.

"Moj je utisak da su najviši predstavnici crnogorske Vlade spremni da daju svoj doprinos da se stvori atmosfera tolerancije koja će omogućiti i samu realizaciju te povorke, što je moguće prije", kazao je on.

Na pitanje da li su mu saopštili da će lično učestvovati u Povorci, odgovara:

"Ja ne mogu govoriti u njihovo ime. Ja mislim da je bolje da to pitate njih. Mislim da uopšte mogu da vam kažem da su svi njihovi odgovori bili pro aktivni i afirmativni. Mislim da tu ne bi smjelo da bude bilo kakvih dilema da li će crnogorska država stati iza Povorke i pomoći organizatorima".

Harmonizovanje zakona ali i usvajanje i promocija svijesti o pravima LGBT osoba u Crnoj Gori sa onom u EU je uslov za početak početka pristupnih pregovora i crnogorska Vlada to zna, kazao je Kacin.

Upravo je učešće vladinih najznačajnijih ljudi uslov da Povorke ponosa uopšte bude, uporni su organizatori koji su taj zahtjev uvrstili među dva najvažnija za održavanje prve Povorke ponosa u Crnoj Gori.

"Praktično postoje samo dva zahtjeva da se Parada održi i da se onda fiksira datum. To je kao prvo da dobijemo predstavnika Vlade na političkom nivou i da policija i druge institucije počnu dokumentovano i u pisanoj formi da komuniciraju sa organizatorima Parade. To je jedini način na osnovu kojeg mi možemo da znamo ko je za šta odgovoran. Onoga trenutka kada se to desi biće fiksiran datum. Ja se nadam da će to biti vrlo skoro i da ćemo uz malo odgađanje taj događaj izvesti do kraja", kaže članica organizacionog odbora Daliborka Uljarević.

Nema saopštenja o načinu podrške

Pripreme za prvu Povorku ponosa u Crnoj Gori traju već nekoliko mjeseci a organizatori su u nekoliko navrata kritikovali ponašanje resornog Ministarstva i ministra Ferhata Dinoše, u javnosti poznatog po homofobnim izjavama.

Tražili su i dalje traže da Dinoša bude u organizacionom odboru Povorke ponosa i da učestvuje u tom događaju što je on odbio pravdajući se preuzetim obavezama u vezi sa Akcionim planom o evrointegracijama.
Ferhat Dinoša, foto: Savo Prelević


Delegiranje Dinošinih saradnika u organizacioni odbor Povorke bio je samo još jedan argument u rukama organizatora koji su poručili da je takav odnos Vlade samo pokazatelj deklarativne ali ne i suštinske političke podrške sa najvišeg nivoa u izvršnoj vlasti.

"Da li je korektan i dobronamjeran odnos ćutati mjesecima o vladinim predstavnicima u Povorci, opstruirati njenu organizaciju i onda 10 dana prije događaja, prije zakazane Povorke, izvršiti naimenovanje onih koji ne potvrđuju političku podršku. Uvjeren sam da je premijeru više nego jasno kako osobe iz inostranstva, posebno zvaničnici i LGBT aktivisti gledaju na činjenicu da Vlada 10 dana prije održavanja Parade ne saopštava način svoje podrške i svog predstavnika", kaže član organizacionog odbora Parade Zdravko Cimbaljević.

Atmosfera uoči prve Povorke ponosa u Crnoj Gori ukazivala je i na realan bezbjednosni rizik jer su danima na internetu objavljivane poruke mržnje prema LGBT osobama a policija je privodila pojedine autore tih poruka.

Prije dvije večeri na koncertu protiv homofobije, hrvatskog benda Lolobriđida bačen je suzavac na publiku a nakon koncerta na dvije lokacije u centru Podgorice napadnute su dvije LGBT osobe.

Na koncertu je bio i evropski poslanik Jelko Kacin sa prijateljima i predstavnicima evropskih organizacija u Crnoj Gori.

"Ja sam bio prisutan na tom koncertu Lolobriđide i onaj suzavac je bio aktiviran jedan metar iza mene tako da sam duboko u sebi osjetio sve ono što je bilo poručeno time", rekao je on.
XS
SM
MD
LG