Dostupni linkovi

I zvanično počinje izborna kampanja u BiH


Tabla na ulazu u Centralnu izbornu komisiju BiH
U petak službeno počinje izborna kampanja za lokalne izbore zakazane za sedmi oktobar ove godine i trajaće do šestog oktobra do 7.00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.

Pred zvaničan početak kampanje, iz Centralne izborne komisije upozorili su na korištenje jezika koji bi mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, što će, kako je upozoreno, biti posebno sankcionirano.

Za lokalne izbore ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat za načelnike, odnosno gradonačelnike i vijećnike.
Na lokalnim izborima bit će birani članovi 78 općinskih skupština u Federaciji BiH i 58 skupština općina u Republici Srpskoj.

U RS će biti birano i pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), a glasat će se i za Skupštinu Brčko distrikta.

Ukupno je upisano 3.144.296 birača, bez Mostara gdje ove godine neće biti lokalnih izbora.

U izbornoj kampanji koja zvanično počinje 7. septembra, zabranjeno je uništavanje izbornog materijala drugih kandidata ili stranaka, vođenje kampanje na način kojim se narušava polna, odnosno rodna ravnopravnost, prijetnje, kao i nošenje oružja na političkim skupovima, biralištima ili u njihovoj okolini.

"Zabranjeno je i obećavanje poklona, nagrada i drugih oblika materijalne koristi, kao i ometanje medija u izvještavanju tokom izbora, a pogotovo se ne smije koristiti jezik mržnje ili jezik koji kod drugog izaziva strah ili navodi na nerede", upozorio je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Kandidati i osuđeni ratni zločinci

Komentirajući odbijanje nekih stranaka da potpišu Kodeks ponašanja u izbornoj kampanji kojeg su sačinili članovi Demokratske inicijative za Evropu, Petrić je kazao kako je riječ o dobrovoljnoj inicijativi.

S druge strane on je podsjetio kako CIK BiH ima ovlaštenja da izrekne novčane kazne do 10.000 KM (5000 eura), ukloni ime kandidata ili da poništi ovjeru političkog subjekta ako dođe do povrede Izbornog zakona.

U tom kontekstu posebno se osvrnuo se na prethodne izbore gdje je sankcionirano više od 300 članova biračkih odbora koji su osim zabrane rada u administraciji i novčano kažnjeni.

Predsjednik CIK-a je potvrdio i da se nekoliko osoba osuđenih za ratne zločine u BiH, a koji su svoje kazne odslužili, kandidiralo ove godine za funkcije u lokalnoj vlasti.

Pojasnio je kako Izborni zakon u BiH predviđa mogućnost kandidiranja osoba optuženih za ratne zločine, osim onih koje su "na izdržavanju kazne koju im je izrekao sud u Haagu, ili onih koje su optužene u sudu Haagu, ali se pred njim nisu pojavile".

U CIK-u još nisu u stanju da preciziraju koliko će koštati izbori. Za sada su za u budžetu institucija osigurana sredstva u iznosu od oko dva miliona eura.

Predsjednik CIK-a skrenuo je pažnju na još jednu obavezu političkih subjekata, a to je finansiranje političke kampanje za koju očekuje da će biti transparentna.

Lokalni izbori u Srebrenici bit će održani po važećim izbornim zakonima.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG