Dostupni linkovi

U Crnoj Gori će ubuduće očevi moći da prisustvuju porođaju u Kliničkom centru Crne Gore.

Postavlja se pitanje koliko će biti interesovanje za ovu uslugu za koju treba izdvojiti 79 eura.

Porođaj je veoma značajan događaj u životu žene i veoma važan porodični događaj, a stručnjaci kažu da mnoga iskustva ukazuju na povoljan uticaj bliske osobe za vrijeme porođaja.

Ono što je već praksa u svijetu i u pojedinim zemljama regiona sada je omogućeno i kod nas, potvrdila nam je doktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničnog centra Crne Gore Snežana Sekulić:

“Ta inicijativa je postojala od vremena renoviranja porodilišta. Međutim, sada su se stekli uslovi sa većim brojem zahtjeva pacijentkinja ali i u vođenjem nekih evropskih standarda. Kao što znamo u inostranstvu već postoji mogućnost prisustva partnera na porođaju. Postoje interesovanja i pozivi i sve će u vezi sa tim biti istaknuto na sajtu KCCG. ”

Iako ova usluga do sada nije postojala u nasem zdravstvenom sistemu Budvanki Maji koja se porodila u Nikšiću muž je pružao podršku na porođaju:


Direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Klini;kom centru Crne Gore prof. dr Snežana Crnogorac kaže da u medicinski komplikovanim slučajevima i prilikom carskog reza neće biti dozvoljeno da osoba bude uz porodilju.

A oni koji će prisustvovati porođaju moraju da prođu odgovarajuci kurs:

“Tečaj će biti do 90 minuta I biće organizovan na našoj klinici”, kaže doktorka Crnogorac.

Uslov je i da porodilja ;etiri nedelje prije termina pisanim putem obavijesti ljekare da želi blisku osobu uz sebe na porođaju, kaže dr. Crnogorac:

“Osobu koja će joj pomoći da prebrodi te trenutke prije porođaja, da sa tom osobom bude u toku samog rađanja djeteta kao i da 2 sata nakon rođenja djeteta buduća porodica te prve sate provede zajedno.”

Mladi bračni par koji će ubrzo dobiti i drugo dijete oduševljen je ovom novinom i smatraju da uslugu treba uvesti u sva porodilišta:


Prisustvo budućih očeva porođaju je praksa koja se već dugo primenjuje na Zapadu i koja je tamo pokrivena zdravstvenim osiguranjem. Međutim, u Kliničkom centru ova usluga košta 79 eura.

Dr. Snežana Crnogorac objašnjava zašto:

To je novac koji će klinički centar potrošiti za sterilni mantil i ostalu opremu za partnera koji želi da bude prisutan tokom poro]aja kao i za troškove tečaja. To nema komercijalnu svrhu, odnosno ne radimo to da bi smo ostvarili zaradu za KCCG”

Cijena neće odbiti porodilje da imaju podršku nekog na porođaju - kažu platile bi i više:
  • 16x9 Image

    Lela Šćepanović

    U radio novinarstvu od studentskih dana 1997. Sarađivala sa brojnim radio i TV redakcijama, ali se najduže zadržala, šesnaest godina, u redakciji crnogorskog Montena radija. Za Radio Slobodna Evropa, kao dopisnica iz Nikšića, radi od 2008. godine. Od januara 2014. radi u birou RSE u Podgorici.

XS
SM
MD
LG