Dostupni linkovi

Izrael se protivi privremenom sporazumu o nuklearnom programu Irana


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, 7. maj 2023.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, 7. maj 2023.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je 18. juna da se protivi bilo kakvom privremenom sporazumu o nukleranom programu, koji se navodno dogovara između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

Netanyahuov komentar dolazi nakon informacija objavljenima u izraelskim medijima da su postignuti sporazumi između Washingtona i Teherana koji bi nastojali donekle obuzdati iranski nuklearni program, u zamjenu za određeno ublažavanje sankcija.

Te informacije nisu mogla biti nezavisno potvrđene, a Sjedinjene Države su javno demantirale bilo kakav dogovor te vrste, piše AP.

Netanyahu je rekao da je Izrael obavijestio Sjedinjene Države da "najograničeniji sporazumi, ono što se naziva "mini-sporazumima", ne služe cilju i da se tome protivi.

Izraelski zvaničnik izjavio je 17. juna da bi Izrael mogao smatrati prihvatljivim sporazum između Irana i Sjedinjenih Država ako uključuje rigorozan nadzor teheranskog nuklearnog programa.

"To nije sporazum širokog opsega. Više je kao mali sporazum, memorandum o razumijevanju i mislim da Izrael može živjeti s tim ako postoji pravi nadzor", rekao je Yuli Edelstein, šef odbora za vanjske poslove i odbranu u izraelskom Parlamentu.

Višemjesečni indirektni razgovori između Teherana i Vashingotna o spašavanju nuklearnog sporazuma sa šest velikih sila su obustavljeni od septembra prošle godine, a obje strane optužuju jedna drugu da postavljaju nerazumne zahtjeve.

Sporazum iz 2015. ograničio je aktivnost Irana u obogaćivanju uranija kako bi se otežao razvoj nuklearnog oružja, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Tadašnji američki predsednik Donald Trump povukao se iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije koje su oštetile iransku ekonomiju, pa je Teheran počeo da postepeno krši ograničenja predviđena sporazumom što je oživjelo strahove SAD, Evrope i Izraela da bi mogao da dođe u posjed nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG