Dostupni linkovi

Izjava ministrice u Vladi Crne Gore i predsjednice Hrvatske građanske inicijative Marije Vučinović da je u proteklih godinu i po u državnoj upravi zaposlila šest predstavnika te partije koja je koalicioni partner vladajuće DPS, ponovo je aktuelizovala priču o partijskom zapošljavanju.

Da li je Vučinović koristila afirmativnu akciju ili je zloupotrebila i zapošljavala po partijskom ključu?

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović čija je stranka bila učesnik izborne kampanje za lokalne izbore u Podgorici na kojima HGI podržavala DPS u vrijeme predizborne ćutnje, gostovala je u programu Skala Radija iz Kotora i komentarisala aktuelne političke, društvene i medijske prilike u Crnoj Gori.

Vučinović je, izjavila je da se u organima državne uprave zapošljava po partijskom ključu i istakla je da je lično ona na taj način zaposlila šest članova HGI.

"Ja ću vam kazati, shodno našoj afirmativnoj zastupljenosti, sa mjesta ministarke, ja sam u ovu godinu i po, kolik mi već traje mandate obezbjedila šest radnih mjesta našoj mladosti. Ja ću to otvoreno kazati. Oni su to zaslužili svojim kvalifikacijama kao i svojim učešćem u našoj stranci“, saopštila je Vučinović.

No prema mišljenju NVO koje istražuju zloupotrebe državnih resursa nije u pitanju primjena principa afirmativne akcije za predstavnike manjina nego njegova gruba zloupotreba . Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje nema dilemu da je u konkretnom slučaju prekršen niz zakona:

“Ovdje se radi o priznanju direktnog kršenja Zakona o državnoj upravi, Zakona o državnim službenicima i namještenicima, o nedopustivom primjeru i praksi jer znamo da se mora raspisati javni konkurs, da to mora ići preko Uprave za kadrove, da se moraju ispuniti određeni uslovi. Etnička pripadnost apsolutno nije nešto zbog čega bi se neko našao u državnoj upravi.”

To što i HGI zapošljava svoje članove u državnoj upravi po partijskom ključu Dejana Milovca iz MANS-a samo vraća na ono što je pokazala afera "Snimak":

“Afera Snimak je pokazala da se te stvari zaista rade i ovo je još jedan dokaz da se u Crnoj Gori zapošljava po partijskom ključu i da u državnoj administraciji bukvalno ne postoji druga vrsta zapošljavanja. Na svim bitnijim mjestima vladajuća partija i njeni koalicioni partneri su na neki način instalirali svoje ljude i do posla u državnoj upravi se u velikoj mjeri dolazi na osnovu pripadnosti političkoj partiji. To je veoma loša poruka za mlade ljude koji završavaju školu koji nemaju ravnopravan tretman sa svojim vršnjacima koji su članovi političkih partija.”


No za Milovca to nije najteža posljedica afere Snimak i spoznaje da i DPS-ovi koalicioni partneri zapošljavaju po partijskom ključu:

“Ovakva jedna izjava slobodno data u etar svjedoči da Crna Gora nema državno tužilaštvo, odnosno nema državnog tužioca koji je spreman da se uhvati u koštac sa jednim ovakvim brutalnim priznanjima da se zakon otvoreno krši. Ova gospođa ne bi dočekala naredno jutro na slobodi da mi imamo državnog tužioca i ne samo ona jer je ona samo jedan pion u odnosu na druge koji su radili te ali I mnogo gore stvari. Činjenica da mi nemamo državnog tužioca daje jasnu poruku takvim ljudima da mogu da nastave sa brutalnim kršenjem zakona.”

Podsjetimo da je Afera “Snimak” dospjela je u centar pažnje javnosti kada su u medijima objavljeni audio snimci sa sednica organa DPS na kojima je govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči parlamentarnih izbora iz 2012.godine. Aferu je istraživao i Anketni odbor Skupštine Crne Gore koji je međutim na kraju sačinio tehnički izvještaj u kojem nije razjašnjeno da li je bilo ili nije bilo političkih zloupotreba.

I pored poruka iz Brisela da za njih afera "Snimak" nije završena, tačku na taj slučaj stavilo je tužilaštvo koje je procijenilo da u cijeloj stvari nije bilo elemenata krivičnog djela.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG