Dostupni linkovi

I crnogorski studenti pomažu ugroženim susjedima


Srce od vode, 19. maj
Srce od vode, 19. maj
U svim gradovima u Crnoj Gori u toku su akcije prikupljanja pomoći za ugrožene u Srbiji i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Građani od Ulcinja do Pljevalja i od Rožaja do Herceg Novog donose vodu, odjeću, konzerviranu hranu, higijenu i ono što je najneophodnije za prvu pomoć stanovnicima mjesta u Srbiji i BiH i Hrvatskoj koje je pogodila na ovim prostorima najveća ikada zabilježena poplava.

Crnogorski studenti prikupljaju pomoć za ugrožena područja.

Pomoć se organizovano prikuplja na Tehničkim fakultetima, Ekonomskom, Fakultetu političkih nauka, Filozofskom fakultetu i Pravnom fakultetu.

"Položi najvažniji ispit", poruka je koju su ispred ulaza ispisali studenti Ekonomskog fakulteta u Podgorici. Njihove kolege i komšije sa Pravnog takođe su od ranog jutra na improvizovanom punktu gdje prikupljaju pomoć
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
Direktan link

Predstavnik studenata Ekonomskog fakulteta Jugoslav Radović kaže za RSE da će akcija trajati i narednih dana bez obzira na predstojeći Dan nezavisnosti

"Akcija je počela u 10 sati i nju provode Ekonomski fakultet zajedno sa drugim studentiskim organizacijama. Radimo u više smjena i ovdje smo od 8 do 21h. Budući da akcija traje nekih 40 minuta odziv je odličan i šteta što ne možete tamo da zabilježite koliko smo recimo vode obezbijedili.Ovdje su puni pakteći i spremamo nove pakete. Iako su narednih dana praznici mi ćemo da nastavimo akciju i javnost ćemo obavijestiti o tome", navodi Radović.

Prikupljanje pomoći za građane Srbije, Podgorica, foto: Savo Prelević
Prikupljanje pomoći za građane Srbije, Podgorica, foto: Savo Prelević
Među stidentima je i Ksenija inače volonterka Crvenom krsta Crne Gore

"Mi radimo ovdje danas i sjutra cijeli dana i sve što bude prikupljeno ponijećemo u Crveni krst jer je takav dogovor. Oni će dalje sa nacionalnim udruženjima ugroženih zemalaj dalje da raspoređuju pomoć", ističe ona.

Nikola Bošković sa Pravnog fakulteta kaže da su oni i preko socijalnih mreža pozvali sve kolege da pomognu ugroženima u Srbiji i BiH.

"Preko Fejsbuka smo apelovali na studente da donesu one osnovne stvari koje su njima najpotrebnije - hranu, higijenu kako bi smo to predali Crvenom krstu i ljudima iz podgoričkog hrama.Oni će onda tu pomoć proslijediti u Srbiju i BiH", riječi su Boškovića.

Osim studenata crnogorskih fakulteta pomoć prikupljaju i učenici podgoričke gimnazije koji su ugroženima poslali foto poruku - srce napravljeno od bidona sa pijaćom vodom.

Prikupljanje pomoći za građane Srbije, Podgorica, foto: Savo Prelević
Prikupljanje pomoći za građane Srbije, Podgorica, foto: Savo Prelević
Korisnici mobilnih mreža do sada su poslali gotovo 100 hiljada sms-ova na broj 14543 za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Sav prihod će biti proslijeđen Crvenom krstu Crne Gore koji će sredstva dalje opredijeliti za saniranje posljedica u područjima pogođenim poplavama.

SMS donatorska linija otvorena je 16. maja za korisnike sve tri mobilne mreže u Crnoj Gori, a cijena SMS-a iznosi jedan EUR.

Mediji su danas objavili spiskove lokacija u 10 crnogorskih gradova gdje građani mogu da donesu pomoć. Vlasnici podgoričkih kafića su se proteklog vikenda odrekli 20 procenata dnevnog pazara i na taj način dali svoj doprinos. Brojni privrednici, političari i vjerske organizacije u Crnoj Gori takođe su se uključili u akciju.
XS
SM
MD
LG