Dostupni linkovi

Sjedinjene Američke Države ponovo su izabrane na trogodišnji mandat u Savetu UN za ljudska prava.

SAD, Nemačka i Irska su na glasanju na Generalnoj skupštini UN dobile članstvo u najznačajnijem telu UN za ljudska prava.

“Dok još uvek imamo dosta posla koji treba uraditi, današnje glasanje daje SAD priliku da nadograde naša dostignuća, da progovore o našim upornim nedstacima, uključujući prenaglašenu fokusiranost Saveta na Izrael, i da ustane u zaštitu ljudskih prava i vrednosti koje su ključne za nas kao Amerikance i građane čitavog sveta”, kazala je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs.

Za tri mesta koja idu zapadnim zemljama se glasa, dok afričke, azijske, istočnoevropske i latinoameričke zemlje bez izbora ulaze u Savet UN za ljudska prava.

Nekoliko organizacija za ljudska prava kritikovalo je kandidate iz Obale Slonovače, Etiopije, Gabona, Kazahstana, Pakistana i posebno Venecuele, čiji se predstavnik na to posebno nije obazirao.

“Ovo je potvrda naše snage, snažna izjava o kvalitetu demokratije u Venecueli, kao i pokazatelj kako je Venecuela izgradila i unapredila ljudska prava i demokratiju u našoj zemlji”, rekao je ambasador Venecuele Jorgo Valero.

Među državama kojima 1. januara počinje trogodišnji mandat, od onih iz regiona je i Crna Gora.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG