Dostupni linkovi

Hypo na lošem glasu


Ivić Pašalić i Ivo Sanader, foto: "Nacional"

Austrijski mediji pišu kako je u mutne poslove sa koruškom Hypo Alpe Adria bankom bio umiješan i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. Ta je vijest je objavljena odavno, ali za sada nije pokrenuta nikakva istraga.

Povodom sanacije koruške Hypo banke, vrlo aktivne u tranzicijskim zemljama, austrijski mediji pišu da je u jedan od mutnih poslova te banke u Hrvatskoj bio pred desetak godina uključen i donedavni hrvatski premijer Ivo Sanader. On je navodno uzeo 800 tisuća maraka provizije , jer je posredovao u odobravanju kredita kontroverznom tajkunu Miroslavu Kutli.

Također, spominje se da je Hypo banka financirala izborne kampanje vladajućeg HDZ-a, i time kupovala povlašten položaj na tržištu, kao i da je davala vrlo povoljne kredite i proviziju zagrebačkom gradonačelniku i nezavisnom predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću, kako bi im on pogodovao u sklapanju poslova u Zagrebu. I Sanader, i HDZ i Bandić ove su navode odmah demantirali.

General Vladimir Zagorac, foto:"Nacional"

Austrijska Hypo banka već je niz godina na lošem glasu u Hrvatskoj. Ona je desecima milijuna eura kreditirala poslovanje Vladimira Zagorca, bivšeg generala koji je bio umiješan u mešetarenje oružjem, a upravo služi zatvorsku kaznu zbog krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane.

Upravo od Hypo banke je osoba po zlu poznata iz devedesetih Ivić Pašalić pred koju godinu dobila bez depozita kredit od 30 milijuna eura, a Hypo je u Hrvatskoj poslovao i sa osuđenim ratnim zločincem Branimirom Glavašem, koji je u devedesetima bio strah i trepet Slavonije, a sada je u bijegu u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se konačno istraži poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj, kazala je za naš radio socijaldemokratska ministrica pravosuđa u Račanovoj vladi Ingrid Antičević Marinović, podsjećajući da su i hrvatski mediji pisali o mnogim mutnim poslovima te banke u Hrvatskoj :

„Te se stvari sada više ne mogu ignorirati, i tu treba jedna ozbiljna istraga da se vidi o čemu se to zaista radi.“

Njezin stranački kolega, predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović kazao je danas kako je povjerenstvo dobilo opsežan materijal o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj, koje je odmah proslijedilo Državom odvjetništvu.

„Na potezu je Državno odvjetništvo da vidi da li u tim materijalima koje je dobilo ima osnove za poduzimanje daljnjih koraka u istrazi i sve ono što slijedi ukoliko se nađe nešto što je optužujuće za sve one koji su uključeni u tu aferu.“

TVRDNJE SAMO DIJELOM TOČNE

Upravo je novinar tjednika „Nacional“ Berislav Jelinić posljednjih godina opsežno pisao o Hypo banci, i on kaže kako je pisanje austrijskih medija samo prepisivanje njegovih prošlogodišnjih tekstova, u kojima je on prikazao javnosti jedno izvješće što ga je Bayerische Landesbank naručila nakon što je kupila dionice Hypo banke, kako bi se upoznala sa mutnim poslovima Hypa.

„U njemu se navodi i da je Ivić Pašalić rekao izvjesnom Milanu Perotiću, koji je bio tijesno povezan sa managementom te banke, kako je Ivo Sanader uzeo od Miroslava Kutle 800.000 maraka provizije za kredit u iznosu od 4 milijuna maraka, koji je on navodno Kutli 'sredio' u Hypo banci. Ta je priča stara bar deset godina. Navodno papiri postoje i u Državnom odvjetništvu, tvrdilo se da se o tome nešto kao istražuje, ali se to do danas nije otvorilo.“

Jelinić kaže kako to izvješće navodi da su najvažnije osobe za ulazak Hypo banke u Hrvatsku i njeno poslovanje bili Pašalić i Zagorac, a da je Sanader tek u drugom ili trećem planu. Međutim, sada je Hypo banka došla u krizu, i biti će spašena novcem austrijskih građana.

„Ovaj tekst koji je objavljen u austrijskim medijima nastao je vjerojatno s namjerom kako bi se pokazalo da su za sve probleme u koje je Hypo banka upala, odgovorni neki tamo mutni likova sa Balkana, ili iz Hrvatske, bilo da pripadaju krim-miljeu, bilo da pripadaju bivšoj ili sadašnjoj političkoj eliti... Međutim, to je samo jednim dijelom točno.“

Jer, kaže Jelinić, sve poslove su odobravali čelnici Hypo banke, a suglasna je bila i austrijska visoka politika – sjetimo se samo koruškog desničarskog političara Joerga Heidera. A što se tiče odgovornosti samog Sanadera i drugih osoba iz Hrvatske koje se spominje, to neka pokaže istraga organa za koje bi konačno bilo vrijeme da se probude.

XS
SM
MD
LG