Dostupni linkovi

Hypo preuzima 250 nekretnina Ivića Pašalića


Ivić Pašalić CREDIT PHOTO: Politika plus
Ivić Pašalić CREDIT PHOTO: Politika plus
Austrijska Hypo banka sjest će na 250 nekretnina nekadašnjeg HDZ-ovog političara, a sada nekretninskog poduzetnika Ivića Pašalića. Pašalić je po mnogima oličenje najcrnjih strana Tuđmanovog režima u drugoj polovici devedesetih godina, kojeg je Ivo Sanader prvo na stranačkim izborima nakon Tuđmanove smrti pobijedio u utrci za čelno mjesto, a potom isključio iz stranke.

Austrijska Hypo banka će svoja potraživanja od sive eminencije Tuđmanovog režima u drugoj polovici devedesetih godina Ivića Pašalića umjesto u gotovini naplatiti preuzimanjem 250 Pašalićevih nekretnina – većinom novoizgrađenih stanova pored Zagreba i vila u Istri. Pašalićevo nekretninsko carstvo žrtva je austrijskog spašavanja Hypo banke, koja na taj način pokušava vratiti bar dio od 19 milijardi eura sumnjivih kreditnih plasmana. U planiranom podržavljenju Hypo banke, plan je povući se sa tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Podružnice bi formirale holding kojem bi glavna svrha bila kapitalizirati rizične plasmane u tim državama. Za RSE govori glavni urednik portala „Objektiv“ Miroslav Edvin Habek:

„Taj holding ima jednu jedinu zadaću – kapitalizirati sve sumnjive nekretnine i izvući što se da izvući iz tih rizičnih poslova koji su stvorili rupu od čak 19 milijardi eura. Naravno, tih 19 milijardi eura ne odnosi se samo na rizične plasmane na Balkanu, ali procjenuje se da je u Hrvatskoj bar 1,8 milijardi eura Hypovih rizičnih plasmana.“

Hypo će iz istog razloga dugovanje Europapress holdinga Nine Pavića, kamo spadaju Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Globus, pretvoriti u vlasništvo nad 90 posto dionica, a austrijski mediji špekuliraju da će na metu Hypo banke uskoro doći i imovina osuđivanog bivšeg generala Vladimira Zagorca, Danka Končara i još nekih krupnih nekretninskih poduzetnika. Međutim, Pašalić je tu posebno važan.

„Pašalić je bio ključni čovjek koji je početkom devedesetih organizirao dolazak Hypo banke u Hrvatsku, a oduzimanje nekretnina gospodina Pašalića govori da Hypo odlazi iz Hrvatske i da je to početak raspetljavanja cijele te situacije“, kaže Miroslav Edvin Habek.

Pašalić je liječnik po obrazovanju, u politici je od početka devedesetih, ali tek u drugoj polovici devedesetih kao Tuđmanov savjetnik za unutarnju politiku postaje po ocjeni brojnih analitičara najmoćniji čovjek u Hrvatskoj. Zajedno sa Miroslavom Kutlom i Ninom Pavićem povezuje ga se sa pokušajem medijskih preuzimanja, među ostalim i zagrebačkog Radija 101. Nakon Tuđmanove smrti Ivo Sanader ga pobjeđuje u utrci za prvog čovjeka HDZ-a i isključuje iz stranke. Pašalićev pokušaj u prvoj polovici dvijetisućitih da ostane na političkoj sceni sa strankom Hrvatski blok ne uspijeva, stranka ne ulazi u Sabor, a on kreće u biznis koji sada – čini se – doživljava ozbiljne probleme.

Petnaest vila s bazenima u Paradižu pored Vodnjana u Istri najvredniji su dio Pašalićeve imovine koja će otići Hypu. Nekada jedan od osnivača Istarskog demokratskog sabora, a sada nezavisni zastupnik i oštar kritičar IDS-ove vlasti u Istri Damir Kajin kaže za naš radio da je Pašalić došao u Istru negdje iza 2000, kada je istarski župan postao Ivan Jakovčić.

„Koliko su se puta sastajali Jakovčić i Pašalić - a bilo je možda i desetak takvih susreta – to pitanje bi trebalo postaviti jednome i drugome, pa bi oni možda odgovorili i o čemu su razgovarali. Znamo da se nijedan posao u Istri ne može realizirati bez izvršne vlasti, odnosno bez nekog gradonačelnika, načelnika ili župana iz redova IDS-a, tako da su to sigurno pitanja koja bi trebalo postaviti 'počasnom predsjedniku' IDS-a.“

Naime, Jakovčić je pred nekoliko dana, nakon što je 23 godine bio na čelu Istarskog demokratskog sabora, prepustio tu poziciju Borisu Miletiću i zadržao funkciju počasnog predsjednika najsnažnije stranke u Istri.
XS
SM
MD
LG