Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turistički srpanj u Hrvatskoj izvukao sezonu

update

Dubrovnik, arhiv
Hrvatski turistički radnici zadovoljno trljaju ruke. Iako je prvih šest mjeseci bilo lošije nego godinu ranije, sedmi je mjesec sve to nadoknadio. Bilježi se porast broja noćenja gostiju iz svih država regije, a najviše Slovenaca - za čak 12 posto.

Prvih šest mjeseci hrvatskog turizma bilježilo je minus prema prošloj godini, ali je srpanj bio toliko dobar da je cijeli turistički sektor u ovih sedam mjeseci ušao u plus, pohvalio se ovog vikenda u Makarskoj ministar turizma Damir Bajs.

„Ovo je jedna od najboljih, ako ne i apsolutno rekordna godina – mi smo 5 posto bolji nego 2009. godine i 2 posto bolji nego 2008, koja je bila apsolutno rekordna i dolascima, i noćenjima i prihodom! Prvo poluvrijeme je dobro odigrano!“
, kaže Bajs.
Ostvareno je 31 milijun noćenja, inače najbrojniji Nijemci i Talijani su u prvih sedam mjeseci podbacili, ali su to nadoknadili Rusi, Španjolci i Slovenci.


Ostvareno je 31 milijun noćenja, inače najbrojniji Nijemci i Talijani su u prvih sedam mjeseci podbacili, ali su to nadoknadili Rusi, Španjolci i Slovenci. Gosti iz sviju država regije bilježe porast, najviše Slovenci sa 12 posto više noćenja nego lani, dok turisti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije bilježe 3 posto više noćenja.

Kao glavne razloge slabije posjete u prvih šest mjeseci navodi se vulkanski dim koji je blokirao zračni promet nad Europom, nogometno prvenstvo i loše vrijeme koje je donijelo i poplave u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj koje su emitivne zemlje za hrvatski turizam.

Kao razloge dobrih rezultata navodi se dodatnih 30 milijuna eura za oglašavanje, sezonsko ukidanje viza za Ruse i Ukrajince i subvencioniranje avio-prijevoznika, redom mjere na koje je hrvatsku Vladu natjerala – konkurencija! Optimistična je u izjavi za naš radio i predsjednica Udruženja turističkih novinara Hrvatske Tina Eterović Čubrilo.

„Ja se jako radujem što nam se srpanj posrećio i donio nam 2,9 milijuna registriranih turista. Po nekim dugogodišnjim ciklusima računa se da u kolovozu dolazi bar još pola milijuna turista više. To znači da biosmo u ta dva mjeseca ostvarili oko 60 posto turističkog prometa“, kaže Eterović Čubrilo.

Prednjači Makarska


Makarska, arhiv
Novom regulacijom prometa izbjegnuto je ljetnjo zagušenje Splita vozilima koja čekaju ukrcaj na trajekte za otoke, pa su ostale samo kolone na ulazima na auto-ceste izgrađene posljednjih 10 godina. Kolegica Čubrilo se oko njih ne uzbuđuje.

„Napravljeno je toliko puno da sada za ove gužve i kolone koje se stvaraju možemo reći – da je jedna radosna slika da nam toliko gostiju dolazi! To će na nažu žalost trajati još jedno dva tjedna, a onda ćeno imati mir i manje kolona, ali – što bismo rekli – neka te kolone traju što dulje!
“, veli Eterović Čubrilo.

Po turističkim rezultatima ne prednjači ni razvikani Dubrovnik, ni Rovinj, nego – Makarska, koja danas bilježi 8300 gostiju, 9 posto više nego godinu ranije, kaže za naš radio voditelj makarskog Turističko-informativnog centra Tonći Lalić.

„Sa srpnjem smo zaključili vrlo uspješnu sezonu, pa smo u prvih sedam mjeseci imali 386 tisuće noćenja, što je oko 4 posto više nego prema 2009, a čak i nešto više u odnosu na rekordnu 2008. godinu, što je otprilike kao i u cijeloj Hrvatskoj“
, kaže Lalić.

Tajna uspjeha Makarske je u feštama i događanjima, kaže Lalić.

„Makarska stvarno nudi puno toga – eto jučer smo imali utakmicu koja je jedinstvena u Hrvatskoj, između debelih i mršavih, bila je operna predstava na na brodu „Caravan stage“, u petak na rivi u Makarskoj opet imamo jednu veliku ribarsku večer, u subotu ribarsko veče u selu Veliko Brdo. Makarska je puna i diskoteka, klubova i kafića koji se sa svoje strane trude..... Gosti to jednostavno cijene i prepoznaju“
, tvrdi Lalić.

Da ne zaboravimo, Makarska rivijera nije zanemarila svoje poslovične dobre posjetitelje – susjede iz Bosne i Hercegovine – oni su po brojnosti drugi, odmah nakon Poljaka, a potom slijede Česi. Slovaci i Talijani.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG