Dostupni linkovi

Još jedna prepreka na putu ka EU


Ako haški tužitelj Serge Brammertz bude inzistirao na dostavi topničkih dnevnika o djelovanju hrvatske artiljerije u akciji „Oluja“, nekoliko članica EU, koje blokiraju pregovore o poglavlju pravosuđe u hrvatskim pristupnim pregovorima, neće „dignuti“ blokadu.

To bi proces moglo produljiti za još nekoliko mjeseci, ocjenjuje se u Zagrebu.

Konstatacija u izvješću haškog tužitelja kako je u hrvatskoj suradnji sa tužiteljstvom postignut mali napredak i da tužiteljstvo i dalje potražuje dokumente vezane uz suđenje generalu Anti Gotovini – čitaj topničke dnevnike – dovela bi do odgode deblokade pregovora o pravosuđu u hrvatskim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, kaže za naš radio ministar europskih integracija u Račanovoj vladi, aktualni socijaldemokratski potpredsjednik Sabora Neven Mimica:
„To bi značilo da je pred nama nekoliko mjeseci dodatnih razgovora, dodatnih traženja, prvenstveno u Hagu, ali i u Briselu i zemljama članicama.


„To bi značilo da je pred nama nekoliko mjeseci dodatnih razgovora, dodatnih traženja, prvenstveno u Hagu, ali i u Briselu i zemljama članicama, traženja prije svega da onaj tko ocjenjuje suradnju neke zemlje s Haškim sudom bude sudsko vijeće odnosno predsjednik suda a ne haški tužitelj i traženje da se u ocjenjivanju hrvatske suradnje sa sudom uzmu u obzir i svi oni argumenti koje hrvatska strana ima.“


Naravno, tih nekoliko narednih mjeseci treba i u Zagrebu nastaviti raditi na tome da se još vjerodostojnije utvrdi put dokumenata koje tužiteljstvo traži i da se procesuira one za koje se utvrdi da su eventualno odgovorni za njihov nestanak, kaže Mimica:

„Sve je to posao rađenja na pojačavanju hrvatske argumentacije. Koliko će to biti uspješno i koliko dugo će to trajati, teško je u ovom trenutku reći, ali to je očito dio pregovaračkog procesa, dio političkih kriterija za koje smo držali da su bili riješeni izvješćem Carle del Ponte o punoj suradnji, koje je dato 2005. godine, kada je isto tako problem topničkih dnevnika bio rekao bih jednak, ako ne i veći nego li danas.“


Podsjetimo, više hrvatskih analitičara je u izjavi za naš radio kazalo kako je Brammertzovo inzistiranje na dostavljanju tzv. topničkih dnevnika o djelovanju hrvatske artiljerije na ciljeve u Kninu u akciji „Oluja“ pokušaj tužiteljstva da spasi loše pripremljenu optužnicu. Knin nije bio porušen, svega je jedna osoba stradala u granatiranju, kazali su naši sugovornici, ali su isto tako kazali i kako je Vladino nemušto
Ako bi došlo do ozbiljnog problema vezano za topničke dnevnike, onda nije potpuno jasno kako brzo on može biti razriješen.
ponašanje oko tih dnevnika nešto što se nikako nije smjelo desiti. Vlada je koncem travnja dostavila izvješće o administrativnoj istrazi o sudbini dokumenata koje Haško tužiteljstvo traži, a mediji su prenijeli da u tom izvješću stoji da su neke od traženih dokumenata otuđili članovi Gotovininog odvjetničkog tima. Vlada je kazala da takvog citata u izvješću nema, a Gotovini odvjetnici najavljuju žalbu protiv tog medija zbog klevete.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže za naš radio kako hrvatskoj Vladi nije u interesu opstruirati suradnju s Hagom, ali da Hrvatska sada plaća cijenu zbog toga što u jednom prethodnom razdoblju nije funkcionirala kao normalna država:

„Ako bi došlo do ozbiljnog problema vezano za topničke dnevnike, onda nije potpuno jasno kako brzo on može biti razriješen i kako dugo taj problem može opstruirati pregovore o pravosuđu.“


Nije nemoguće da Slovenija – ako ovih nekoliko članica Europske unije i dalje blokira Hrvatsku u otvaranju pregovora o pravosuđu – „digne“ svoju blokadu zbog graničnog pitanja, špekulira Neven Mimica:

„Mislim da će Slovenija za koji mjesec ipak doći na to da blokada ipak nije produktivna. Možda to bude razlog za drugačije razmišljanje Ljubljane – kad već postoji razlog zbog haških pitanja, onda ni mi ne moramo toliko inzistirati na našoj blokadi, koja škodi i Sloveniji.“
XS
SM
MD
LG