Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Huskić: Pozitivni pomaci, ali BiH potrebna ekonomska vizija


Fabrika obuće u Derventi, oktobar 2017.

Adnan Huskić, politički analitičar iz Sarajeva, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega stalni politički problemi i blokirane ekonomske reforme nisu spriječili rast izvoza iz BiH od 16 posto u prošloj godini.

  • Vizija

Sve zavisi od toga na koji način posmatramo situaciju.

Ako uzmemo u obzir jedan vremenski period od godinu dana, posmatramo svu tu političku krizu koja se dešava, i na toj razini uporedimo sa određenim ekonomskim podacima – postoji uistinu određena diskrepancija koju je teško objasniti.

Međutim, ako posmatramo stvari dugoročnije, tačnije, ukoliko gledamo u činjenicu da je BiH društvo čije su startne pozicije, nas kao države koja se nalazi u dubokoj ekonomskoj dubiozi, takve da je za napredak ove države u jednom srednjem i dugoročnom periodu potrebna ne samo jedna prihvatljiva politička klima, već naprosto vlast sa vizijom.

  • Pravac

Ovim tempom kojim se stvari trenutno dešavaju, imajući u vidu i sve one demografske probleme sa kojima se mi suočavamo, dakle, ne samo ovaj sad već prenaglašeni problem o kojem se jako puno govori, a to je odlazak mladih, odlazak produktivnog dijela populacije van BiH, već jednako tako i opšte starenje populacije, onda ti podaci govore da se BiH ovim tempom neće uspjeti ophrvati jednom generalno negativnom trendu.

Ono što bi nama trebalo, i zato jer je situacija, i pored toga što postoje određeni pozitivni pomaci, iznimno dramatična, jeste politika sa vizijom, manjak političkih sukoba, jedan jasan cilj i pravac kojim idemo.

  • Trend

Sve ono što je potrebno da bi se ovdje stvorila klima za jedan mnogo snažniji ekonomski iskorak - što mi u ovom momentu, sa ovakvim političkim elitama i ovakvom političkom klimom nažalost nemamo.

Ako ćemo posmatrati mandat jedne vlade u BiH, četverogodišnji, uporediti podatke – da, ima ekonomskog napretka, da, određeni parametri su bolji.

Međutim, ukoliko to stavimo u kontekst onoga šta je u ovoj državi, s obzirom na njenu situaciju i poziciju, a mi smo još uvijek najsiromašnija država u Evropi, još uvijek imamo veliki odliv populacije iz BiH, još uvijek imamo loše demografske statistike, onda se shvati da ustvari to što se čini, iako trenutno predstavlja pozitivan trend, naprosto nije dovoljno i da će u konačnici teško moći doprinijeti tome da se BiH stabilizuje, i kao politička cjelina i kao ekonomska cjelina.

XS
SM
MD
LG