Dostupni linkovi

BiH će pomoći evakuisanima iz Pojasa Gaze, poručio ministar Hurtić


Migrantski kamp Salakovac kod Mostara gdje su smješteni bh. državljani i njihovi srodnici evakuisani iz Pojasa Gaze, 23. novembar 2023.
Migrantski kamp Salakovac kod Mostara gdje su smješteni bh. državljani i njihovi srodnici evakuisani iz Pojasa Gaze, 23. novembar 2023.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić poručio je kako će država pomoći državljanima Bosne i Hercegovine i njihovim srodnicima koji su evakuisane iz Pojasa Gaze u Bosnu i Hercegovinu, a trenutno su smješteni u migrantskom kampu kod Mostara.

"Mi smo im osigurali uslove. 29 osoba se izjasnilo da žele da dođu ovdje, bilo je raznih priča da smo ih na silu ovdje stavili, to je laž", kazao je Hurtić na konferenciji za novinare u ovom migrantskom kampu 23. novembra.

Hurtić je rekao i da će ministarstvo riješiti pitanje školovanja djece koja su došla iz Pojasa Gaze.

"Imamo u cijeloj BiH i stanove, u preko 10 gradova. Čekamo njihovu odluku da li žele ići u te stanove, a kada odluče, država stoji iza svega toga i plaćat će troškove", rekao je Hurtić.

Državljani Bosne i Hercegovine i njihovi srodnici, koji su evakuisani iz Pojasa Gaze, stigli su u Sarajevo, letom iz Istanbula, 20. novembra. Radi se o grupi od 37 bh. državljana i njihovih srodnika.

Među njima su i Semir el Baravi i Ahmed Šari, koji su se, također, obratili novinarima.

"Ovdje je fenomalno, zahvaljujem se državi što nam je obezbijedila uslove", rekao je Seir el Baravi.

"Svjestan sam da su svi trudili i uspjeli su da nas spase. Došao sam sa ratnog područja i nije me briga gdje sam smješten, nama treba psihička terapija", rekao je Ahmed Šari, koji je u Pojasu Gaze radio kao pedijatar.

Oni su 15. novembra uspjeli preći granični prijelaz Rafah i izaći iz Gaze, nakon čega su prebačeni u glavni egipatski grad Kairo.

Inače, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je jednoglasno 19. novembra "Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima državljanima Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopštenju ove institucije.

XS
SM
MD
LG