Dostupni linkovi

Human Rights Film Festival: Umjetnošću i aktivizmom protiv indiferentnosti


U Zagrebu je u ponedjeljak uvečer započeo dvanaesti po redu Human Rights Film Festival. Na tri lokacije u Zagrebu, a krajem tjedna i u Rijeci bit će prikazano 28 angažiranih i autorskih filmova na temu ljudskih prava – od nasilja nad ženama u ratu do prljavih poslova multinacionalnih kompanija.

Umjetnost – kako pokazuje izbor filmova ovogodišnjeg zagrebačkog Human Rights Film Festivala – može biti odgovor na sve izraženiju društvenu indiferentnost, poručio je direktor festivala Petar Milat na otvorenju u zagrebačkom kinu Europa.

Petar Milat, foto: Enis Zebić
Petar Milat, foto: Enis Zebić

Prema njegovim riječima, ovogodišnji izbor odmak je i predah od takvog stanja. I doista – od priče o tome kako će odluka homoseksualnog para s Manhattana da se konačno ožene utjecati na njihove živote do nasilja nad ženama u ratu i prljavih poslova multinacionalnih kompanija, sve će to moći pogledatigledatelji u Zagrebu, a krajem tjedna i u Rijeci.

Direktor festivala Petar Milat za naš radio o tome kaže:

„Human Rights Film Festival je festival angažiranog i autorskog filma. Održava se evo već po dvanaesti puta, tradicionalno početkom prosinca, a vezano uz Međunarodni dan ljudskih prava. Ove godine imamo na programu 28 naslova, i to 12 igranih i 16 dokumentarnih. Po našoj ocjeni, a i po ocjeni stručne javnosti radi se o filmovima koji su obilježili proteklu godinu.“

Dva su filma s prostora Jugoistoka Europe.

„Iz regionalne produkcije bismo istakli novi film bosanskog 'oskarovca ' Danisa Tanovića 'Tigrovi', dosta angažirani igrani film protiv manipulacija 'Nestlea', ali i drugih velikih korporacija, i ono na što smo posebno ponosni je da ćemo premijerno u Zagrebu pokazati i jedan jako lijep i važan kosovski film, "Tri prozora i vješanje" redatelja Ise Qosje, koji je ne samo po našoj ocjeni obilježio ovu godinu što se tiče igranih filmova na području bivše Jugoslavije“, pojašnjava Milat.

Ima li feeadbacka?

Kosovski film "Tri prozora i vješanje" redatelja Ise Qosje prikazuje život nakon rata na Kosovu, gdje u jednom selu učiteljica priznaje stranoj novinarki da su nju i još tri seljanke silovali srpski vojnici, no umjesto potpore lokalni muškarci zbog toga je počnu maltretirati.

Na festivalu će biti prikazan i ukrajinski dokumentarac o Majdanu "Sve je u plamenu" Oleksandra Techynskyog, Alekseya Solodunova i Dmitrya Stoykova. Solodunov za naš program kaže:

„Ovo je neka vrsta kronike. Razni ljudi su na Majdanu vidjeli razne stvari. Neki suna Majdanu vidjeli samo jedinstvo, a mi pokazujemo ono što smo mi vidjeli.“

Igor Marković, foto: Enis Zebić
Igor Marković, foto: Enis Zebić

Igor Marković, koji je selektor festivala zajedno s Milatom, najavljuje da će uz Tanovićev film biti organiziran i okrugli stol u suorganizaciji s udrugom „Rode“ koje već godinama zagovaraju zdravu prehranu dojenčadi, a sada pokreću i posebnu kampanju protiv „Nestlea“.

U planu je i okrugli stol o prilagodbi televizijskog programa za slijepe, a sklopu festivala je i izložba „Žensko ne! devedesetih“ o mirovnom i pacifističkom pokretu ženskih organizacija i okrugli stol.

„Izložba je postavljena u prostorima kina Europa, a popratni okrugli stol na kojem sudjeluje niz aktivistica iz razdoblja devedesetih će se na neki način fokusirati vezano uz naše filmove 'Tri prozora i vješanje' i 'Klice nade' na ratna silovanja i na problem seksualnog nasilja protiv žena u ratu.“

Ima li ovaj festival feedback, odnosno - je li sve ovo vrijedno truda, pitali smo Milata.

„Ono što je posebno drago nama - kako pokazujemo filmove koji su vrući, u smislu da su tom mahom filmovi koji su imali svjetske premijere tek nedavno, i za koje je teško očekivati da će poslije ovog festivala u Hrvatskoj imati neku prođu - da je čitav niz naslova koje smo prikazivali odmah poslije toga ušao u distribuciju u hrvatska nezavisna kina“, konstatira Milat.

XS
SM
MD
LG