Dostupni linkovi

Sportski duh u povlačenju pred agresijom


Scene sa utakmice Budućnosti i Partizana
Scene sa utakmice Budućnosti i Partizana
Sportski teren, nekada ogledalo viteštva i fer-pleja, kako igrača, tako i publike, u nedjelju uveče je ponovo bilo poprište nemilih scena –izliva agresije i bijesa navijačkih grupa.

Umjesto sportskog spektakla ljubitelji košarke su prisustvovali divljanju navijačkih grupa – ovoga puta uoči košarkaškog meča Budućnost-Partizan u podgoričkoj „Morači”. Nakon što su navijači Partizana počeli vrijeđati domaćine, navijači Budućnosti su upali na teren da se obračunaju. Epilog je 16 povrijeđenih.

Zašto su sportski tereni u Crnoj Gori, slično kao i u regionu, sve češće skupovi visokog bezbjednosnog rizika?

Preko 20 lakše povrijeđenih navijača, policajaca i članova privatnog ozbezbjeđenja, bilans je nereda u podgoričkoj „Morači”. Sve je manje više poznato, sem konkretnih počinilaca. Uoči početka košarkaškog meča Jadranske lige navijači Budućnosti „Varvari” upali su na teren i krenuli ka navijačima beogradskog „Partizana”. Uslijedila je rekacija policije, a onda haos. Dio navijača je uklonjen iz Morače, a neredi su preseljeni i na podgoričke ulice.

Posmatrači bi rekli ništa neoubičajeno za sportske duele širom bivše Jugoslavije. Ipak, iako se za nasilje na utakmicama može reći da je opšte mjesto karatketeristično za region, pitamo se zašto je to tako i kako takvu pojavu suzbiti, kao što su to uradile Engleska i druge sportske velesile?

„Na žalost i zapadni Balkan potpada pod grupu društava u kojima navijačke grupe predstavljaju oblik divljeg, političkog izliva, agresije ili stavova, suprotstavljenih bilo kakvim civilizacijskim načelima. Opasno je to što su takvo ponašanje prihvatile i navijačke grupe u Crnoj Gori", ukazuje za RSE profiličar Milisav Popović koga najviše zabrinjava to šta se dešava nakon izliva agresije na jednom terenu.

"To je uzrošno posljedični sistem ili karika, kako ga oni zovu, odnosno šta će se desiti nakon iskazane agresije na jednom terenu to obično urodi drugom agresijom na drugom terenu. Tako da je inicijalna kapisla veoma opasna, ne samo u smislu neodržavanja sportskih događaja i gubljenja sportskog duha nego i po čitavo društvo", ističe Popović.

(VIDEO: Snimak nereda na utakmici Budućnosti i Partizana, 21. oktobar 2012)


Urednik sportske redakcije podgoričkih „Vijesti” Aleksandar Vučković ukazuje da su sportski tereni širom Balkana „sve češće skupovi visokog bezbjednosnog rizika, što više nije praksa u Evropi”.

"Mislim da naši navijači i dalje puno kaskaju za Evropom budući da u Evropsi sada na svim velikim takmičenjima u modi je praktično da se navija zajedno i da to nije nikakav problem već naprotiv – način da se ljudi zbliže, dok kod nas i dalje vlada neko nasilje ne samo u Crnoj Gori nego i na prostorima bivše Jugoslavije", navodi Vučković.

Stroge sankcije kao lijek

I dok u konkretnom slučaju Košarkaški klub „Budućnost” tvrdi da je preuzeo sve, kako bi se izbjegli neredi, naši sagovornici potenciraju važnost uloge klubova u prevenciji nasilja na utakmicama.

"Najveća je to obaveza upravo klubova, njihove administracije, da u dogovoru sa vođama navijača urede određene standarde ili kodekse ponašanja. U suštini u razvijenim zemljama zapada navijačke grupe predstavljaju potporu timovima na terenu. Takođe, treba uključiti i NVO koje događaj treba da učine pitomijim ili više sportskim", rekao je profiličar Popović.

Novinar Aleksanar Vučković smatra da je lijek, dosljedna primjena zakona i u tom smislu poziva se na primjer Engleske koja je strogim sankcijama uspjela da suzbije nasilje na sportskim terenima.

"Englezi su primjenom tog zakona potpuno uspjeli da iskorijene huliganizam koji je kod njih bio zahvatio ogromne razmjere. Zašto isto ne bi mogli da uradimo i mi. Ako oni kažnjavaju takvo ponašanje od 3 do 5 godina zatvora. Za početak mislim da je lijek da se primjenjuje zakon i čim zakon počne da se primjenjuje mislim da ćemo imati manje problema sa huliganima", smatra Vučković.

Za stroge sankcije izgrednika je i advokat Branislav Lutovac, koji u izjavi za RSE kaže da je to način prevencije i put do eleminisanja nasilja na sporstkim terenima u Crnoj Gori.

"Zabraniti prisustvo na sportskim događajima ili ako su izvršili prekršaj ili povredu javnog reda ili mira, ili neko krivično djelo izreći im se stroga sankcija koja bi predstavljala ne samo posebnu nego i opštu prevenciju. To bi poučno djelovalo na ostale koji su skloni izgredima na sportskim priredbama. Zašto nama da se ponavlaj ova bruka svaka dva ili tri mjeseca? Ako im se samo izriču novčane kazne ili uslovne osude onda mi ništa ne možemo da postignemo, ni pod razno. Vide da je država prema njima blaga i to non-stop ponavljaju i to će se nastaviti u nedogled", ocjenjuje Lutovac.

Za razliku od engleskih propisa, crnogorski su nešto blaži, pa su pored novčanih za izgrednike predviđene kazne zatvora od dva mjeseca ili mjere zabrane prisustva sportskim događajima u trajanju do godinu dana.
XS
SM
MD
LG