Dostupni linkovi

Oštre mere Srbije: Huliganima će se oduzimati pasoši


Srpski navijači na tribinama u Đenovi, oktobar 2010.
Srpski navijači na tribinama u Đenovi, oktobar 2010.
Fudbalska policija osnovana je u Srbiji nakon što je UEFA zapretila da će zbog izgreda huligana srpski klubovi i reprezentacija biti izbačeni iz svih takmičenja. Vlast se nada da će nove mere, najsličnije engleskom modelu, drastično smanjiti nasilje, ali i dalje je najveći problem to što se zakon ne primenjuje.

Specijalizovano Odeljenje za sprečavanje nasilja na sportskim priredbama, u javnosti nazvano Fudbalska policija, ubuduće će nadzirati srpske huligane, a u bazi novoosnovanog informacionog centra MUP-a Srbije od nedavno su i podaci svih navijača nasilnika kažnjenih zbog izgreda.

Aleksandar Gargenta, načelnik Fudbalske policije, rekao je za RSE da će uz ekstremne navijače, ubuduće biti i „spoteri“ u civilu.

„Po ugledu na Englesku, Nemačku ili Holandiju, to će biti policajci koji će se nalaziti u pratnji navijača u tranzitu u Srbiji, ili u slučaju organizovanog odlaska na utakmice reprezentacije ili klubova na gostovanja u Evropi. Takođe, u svom redovnom radu tesno će sarađivati sa članovima i predstavnicima navijača kako bi utakmice protekle bez incidenata“, navodi Gargenta.

Ove mere nalazile su se na spisku zadataka koje je Mišel Platini, predsednik UEFA, nedavno lično uručio predsedniku Srbije Borisu Tadiću i fudbalskim organima uz oštru preporuku da se što pre formira sistem za borbu protiv nasilja po evropskim standardima.

U sklopu novih antihuliganskih akcija su i izmene zakona na osnovu kojih će se osuđenim ekstremnim navijačima oduzimati pasoši. Aleksandar Gargenta kaže da će MUP to uskoro predložiti.

“To ćemo učiniti da bi se sprečio odlazak u inostranstvo pojedinaca ili grupa koje mogu da budu pretnja za bezbednost na utakmicama. Radi se o oprobanom modelu zemalja Evropske unije, i u tim državama nasilnim navijačima putne isprave se oduzimaju na rok od jedne do pet godina”, najavio je načelnik Fudbalske policije.

Obrukali se pred svetom

Neka evropska rešenja već postoje u zakonu, pa je nedavno po prvi put beogradski sud za prekršaje četvorici navijača Partizana i Crvene zvezde izrekao kaznu zabrane prisustvovanja fudbalskim utakmicama u trajanju od godinu dana.

Milan Vučković, predsednik parlamentarnog Odbora za sport, rekao nam je da će vlast sigurno podržati nove mere.

„Apsolutno svaka mera koja bi doprinela smanjenju huliganskog ponašanja na stadionima je dobrodošla. Da se kažnjavaju izgrednici. Ako me pitate da li to možemo da radimo bolje, reći ću vam da sigurno može i mora. Čak i ako samo u Srbiji prave takve probleme, to ne znači da se nismo obrukali pred svetom. A dodatni je problem ako huligani idu u inostranstvo i tamo prave probleme“, ocenjuje Vučković.

Najave oštre borbe protiv navijačkog nasilja poklopile su se deportacijom u Srbiju navijača Crvene zvezde Ivana Bogdanova, vođe huligana koji su u Đenovi prekinuli utakmicu fudbalskih reprezentacija Italije i Srbije.

(Video: Neredi u Đenovi na utakmici Italije i Srbije)


Jednog od vođa Zvezdinih navijača, koji se predstavio kao Miloš iz grupe “Delije sever”, pitali smo šta oni kažu o namerama države.

“Kao i uvek, odgovorićemo na severnoj tribini našeg stadiona.”

RSE: Da li to znači da će na tribinama biti novog nasilja?

„Ne, ne, nikako. To nikada nije bilo ni planirano. Nikada se tako nešto neće ni planirati. Nasilje je glupost.“

Ne ophoditi se kao prema nestašnom detetu

A da li se država plaši huligana, među kojima je i onaj kojeg je u direktnom prenosu sa stadiona „Luiđi Feraris“ video ceo svet, pitali smo političara vladajuće koalicije Milana Vučkovića.

„Pa naravno da se ne plaši, ja ne znam ko se uopšte plaši tih ljudi... Zato što neko izgleda strašno? Pa bože moj, nije dovoljno da istetovirate nešto na svom telu da biste uplašili državu. Nismo mi mala deca pa da se plašimo nekoga ko izgleda kao babaroga“, odgovorio je Vučković.
Srpski huligani na utakmici u Đenovi, oktobar 2011.


Kao dokaz da u poslednje vreme važi nulta tolerancija za navijače nasilnike država je saopštila podatak da je broj incidenata na sportskim događajima smanjen za 20 odsto.

Zoran Jakovljević, bivši tužilac Drugog opštinskog tužilaštva u Beogradu, koji je prvi pokrenuo postupke protiv huligana, kaže da se samo rigoroznim propisima problem ne može rešiti.

“Mere koje policija hoće da predloži su odraz njene nemoći. Problem huliganstva je sistemske prirode. Nije to samo problem u primeni zakona. Da li neko uopšte može da kaže da su huligani i huliganske grupe ozbiljniji i organizovaniji kriminalci od narko kartela. A narko kartele pohapsiše a huligane ne hapse”, zaključuje Jakovljević.

UEFA je zatražila i da se klubovi jasno distanciraju od ekstremnih navijača. Branko Ružić, potpredsednik FK Partizan, tvrdi da je najbitnije da se zakon primenjuje i da njegov klub nema problem.

“Niko od čelnika kluba nikada nije podržavao nasilne grupe. Barem za vreme mandata sadašnjeg rukovodstva imamo izuzetnu saradnju sa navijačima, i prosto se ne sme stavljati znak jednakosti između navijača i huligana. Jednostavno uprava ne može da podržava bilo koga ko ima kriminalni dosije, i to uprava nikada neće ni činiti”, naglašava Ružić.

Za obračun sa huliganima UEFA je Srbiji dala rok od godinu dana. Zoran Jakovljević zaključuje da je recept jednostavan.

“Pa ja bih se samo odrekao huligana. Nikada sa ekstremnim navijačima na bih pravio političke dilove, i ni u jednom momentu se prema njima ne bih ophodio kao prema svom nestašnom čedu i detetu”, poručio je on.

Zvanična statistika govori da je od ukupnog broja prijava podnetih zbog izazivanja nereda na sportskim priredbama u Srbiji samo 2,4 odsto izgrednika osuđeno na zatvor, dok su ostali dobili simbolične kazne.
XS
SM
MD
LG