Dostupni linkovi

SAD optužuje dvojicu kineskih državljana za ometanje u slučaju Huawei


Huawei je 2018. godine optužen za navodno obmanjivanje HSBC-a i drugih banaka o svom poslovanju u Iranu koji se nalazi pod sankcijama SAD-a

Američki tužitelji optužili su dvojicu kineskih državljana za pokušaj ometanja krivičnog procesuiranja kineske telekomunikacijske kompanije Huawei Technologies u sklopu šireg poteza slamanja onoga što su nazvali pokušajima vršenja nezakonitog uticaja u Sjedinjenim Državama.

Kineski državljani Guochun He i Zheng Wang optuženi 20. oktobra, a krivična prijava postala je dostupna javnosti u ponedeljak.

Sudski dokumenti ne navode ime kompanije, ali osoba upoznata s istragom rekla je da se pokušavaju miješati u krivično procesuiranje Huaweija.

Ministarstvo pravosuđa je u februaru 2020. objavilo da je Huawei kompanija optužena u zamijenjenoj optužnici za kršenje Zakona o organizacijama pod utjecajem reketaša i korumpiranih.

Tužitelji su također otkrili optužbe protiv četiri kineska državljana u, kako su ih nazvali, dugotrajnoj obavještajnoj kampanji.

U optužnici protiv Hea i Wanga navodi se da su pokušali dobiti povjerljive informacije o svjedocima, dokazima sa suđenja i svim potencijalnim novim optužbama s kojima bi se kompanija mogla suočiti.

Kako bi to učinili, navodi se da su pokušali regrutirati nekoga iz američke agencije za provođenje zakona za koga su mislili da će im pomoći u špijuniranju za Kinu.

Regrut, koji se spominje samo kao "GE-1", zapravo je radio kao dvostruki agent za Sjedinjene Države pod nadzorom FBI-a, stoji u optužnici.

Od oktobra prošle godine He i Wang platili su regrutu 14.000 dolara plus 600 dolara vrijednog nakita, u zamjenu za ono što su vjerovali da su povjerljive informacije o istrazi Ministarstva pravosuđa i krivičnom procesuiranju kompanije, navodi se dalje.

Prema optužnici, He i Wang su prvi put počeli pokušavati da pristupe informacijama o istrazi Ministarstva pravosuđa koje nisu javne, kada je kompanija prvobitno optužena 2019. godine.

No njihova je aktivnost eskalirala u ljeto 2021., kad je He pitao GE-1 o detaljima sastanaka s američkim državnim odvjetništvom za istočni okrug New Yorka dok su tužitelji raspravljali o pripremama za suđenje poroti.

Kao odgovor, GE-1 mu je predao komad papira za koji se činilo da je označen kao povjerljiv. Na toj stranici je navodno raspravljano o planu federalnih istražitelja da uhapse dvojicu šefova kompanije sa sjedištem u Kini.

U zamjenu za tu stranicu He-1 je platio GE-1 41.000 dolara u bitcoinima, stoji u optužnici.

Kasnije te iste godine, GE-1 je proslijedio i drugu stranicu koja je također navodno raspravljala o pravnoj strategiji, uključujući korištenje nekoliko svjedoka saradnika u tužilaštvu.

Huawei je 2018. godine optužen za navodno obmanjivanje HSBC-a i drugih banaka o svom poslovanju u Iranu koji se nalazi pod sankcijama SAD-a.

Slučaju su 2020. pridodane druge optužbe, uključujući urotu za krađu poslovnih tajni od šest američkih tehnoloških kompanija i pomoć Iranu u praćenju demonstranata tokom protuvladinih demonstracija 2009. godine. Iz kompanije poriču krivicu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG