Dostupni linkovi

Huawei nadmašio Samsung po prodaji mobilnih telefona


Logo Huaweija

Kineski telekomunikacijski gigant Huawei nadmašio je južnokorejsku tehnološku kompaniju Samsung i postao najveći svjetski prodavač pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine, prenosi AP.

Istraživačka kompanija Canalys saopćila je da je Huawei, koji se suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država, prodao 55,8 miliona uređaja, čime je prvi put nadmašio Samsung, koji je prodao 53,7 miliona.

Ovo je prvi put u posljednjih devet godina da neka kompanija, koja nije Samsung ili američki gigant Apple, vodi na tržištu, navodi se u izvještaju istraživačke firme Canalys.

Huawei je u izjavi naveo da je ovo znak "izuzetne otpornosti".

Huawei je dio geopolitičkog spora između Pekinga i Washingtona, a američke sankcije "ugušile su" njegovo poslovanje izvan Kine, ali dominirao je na domaćem tržištu, tvrdi Canalys.

Huawei kamere u Beogradu: Ko gleda 'Velikog Brata'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Washington tvrdi da firma predstavlja značajnu prijetnju sajber sigurnosti i zabranila ih je na američkom tržištu, vodeći kampanju za njenu izolaciju i u svijetu.

Huawei je takođe najveći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže.

Više od 70 posto Huaweijevih pametnih telefona sada se prodaje unutar Kine, gdje Samsung ima vrlo mali tržišni udio, navode iz Canalysa.

Međutim, potražnja u inostranstvu pala je za skoro trećinu u drugom tromjesečju, a analitičar Canalysa Mo Jia upozorio je da snaga kompanije samo u Kini "neće biti dovoljna da održi Huawei na vrhu kada se globalna ekonomija počne oporavljati".

XS
SM
MD
LG