Dostupni linkovi

HRV: Izrael mora omogućiti Palestincima ista prava


Palestinske devojčice piju vodu iz cisterne zbog nedovoljne čiste vode u pojasu Gaze
Palestinske devojčice piju vodu iz cisterne zbog nedovoljne čiste vode u pojasu Gaze

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRV) oštro je kritikovala Izrael zbog represivnih mera protiv Palestinaca na Zapadnoj obali, navedeno je u novom objavljenom izveštaju.

Kako je ocenjeno, Izrael često suspenduje građanska prava, uključujući pravo na slobodu govora, objavljivanje vesti ili političku aktivnost.

U izveštaju HRV se zaključuje da Izrael mora dati više gradjanskih prava Palestincima koji žive na Zapadnoj obali.

Autor izveštaja Omar Šakir je rekao da je Izrael nametnuo te represivne zakone 1967. godine kada je osvojio Zapadnu obalu.

“Tekst zakona je tako nejasan da se ljudi pritvaraju zbog postova na Fejsbuku, mirnih protesta i sastanaka aktivista” rekao je on.

Šakir je govorio iz Jordana jer ga je Izrael proterao u novembru zbog navodne podrške medjunarodnom pokretu bojkota, prestanka investiranja sankcija koji predvode Palestinci. Taj pokret poziva na bojkot Izraela.

Šakir je rekao da Izrael primenjuje dva različita pravna standarda za narode koji žive jedan pored drugog.

"Sada se ta politika primenjuje samo na 2,5 miliona Palestinaca, a ne na više od 400.000 izraelskih naseljenika koji žive pored. Tako da u nekim slučajevima imate narod s jedne strane puta koji uživa ljudska prava, a narod s druge strane ne”, rekao je Šakir.

Izraelski vojni zvaničnici su odbacili zaključak izveštaja i rekli da Izrael ne brani Palestincima da učestvuju u mirnim protestima ako demonstranti imaju dozvolu ali su dodali da se takve demonstracije održavaju bez dozvole i prerastaju u nasilje.

Takodje su rekli da Izrael poštuje medjunarodno pravo koje dopušta sudjenje Palestincima u vojnim sudovima za bezbednosne propuste, prenele su agencije.

XS
SM
MD
LG