Dostupni linkovi

HRW: Mogući ratni zločini u sukobima u Gazi


Mofid Sabit sedi na kauču u razrušenom domu nakon vazdušnih napada, 24. maj 2021. godine, Pojas Gaze
Mofid Sabit sedi na kauču u razrušenom domu nakon vazdušnih napada, 24. maj 2021. godine, Pojas Gaze

Izraelske snage i palestinske oružane grupe izvršile su napade tokom maja 2021. u borbama u pojasu Gaze i Izraelu koji su kršili zakone rata i koji očito predstavljaju ratne zločine, objavila je u utorak, 27. jula, organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch).

Izraelska vojska i palestinske vlasti imaju dugu istoriju neuspeha u istrazi kršenja zakona o ratovanju u ili iz Gaze, navode u izveštaju.

Međunarodna organizacija sa sedištem u Njujorku do takvog zaključka došla je istražujući tri izraelska udara iz vazduha u kojima je ubijeno 62 civila i navela da "nije bilo evidentnih vojnih meta u blizini".

U izveštaju se takođe optužuju palestinski militanti jer su ispalili preko 4.000 nenavođenih raketa i minobacačkih projektila na izraelska naseljena mesta, a takvim napadima se "krši zabrana namernih i nasumičnih napada na civile", navedeno je.

U fokusu izveštaja su izraelske akcije tokom sukoba, a HRV je najavio da će u avgustu odvojeno objaviti rezultate istrage napada Hamasa, vladajućeg u Gazi i drugih palestinskih organizacija.

"Izraelske snage su izvele napade u maju u Gazi koje su uništile čitave porodice", rekao je direktor u HRV Geri Simpson zadužen za krize i sukobe.

Činjenica da Izrael nije spreman za ozbiljnu istragu navodnih zločina i palestinska raketna vatra na civilna područja ističu važnost pokrenute istrage obe strane u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), ocenio je Simpson.

Kako su reagovali Izrael i Hamas?

Izraelska vojska, koja je ranije više puta rekla da napada vojne mete u Gazi i preduzima mere predostrožnosti da izbegne civilne žrtve, a Hamas krivi za pogibiju i ranjavanje civila jer ispaljuje rakete iz stambenih područja, nije odmah reagovala na izveštaj HRV-a, navela je agencija Asošijejted pres (AP).

Nakon toga je u svojoj prvoj reakciji izraelska vojska negirala izveštaj, rekavši da je HRV "odlučio da reciklira prethodno opovrgnute navode, umesto da osuđuje kršenje međunarodnog prava od strane Hamasa i drugih terorističkih organizacija".

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da "propagandisti koji se maskiraju kao posmatrači ljudskih prava zapravo ne zaslužuju da ih se ozbiljno shvata", aludirajući se na istraživače HRV-a.

Sa druge strane, portparol Hamasa Bassem Naim izjavio je da izveštaj HRV-a pokazuje da "okupaciona država", misleći na Izrael, "deluje kao entitet iznad zakona i uživa nekažnjivost zahvaljujući apsolutnoj američkoj podršci, koja je štiti od kazne".

Kako je počeo sukob?

Sukob Izraela i Hamasa je počeo 10. maja nakon više sedmica napetosti između Palestinaca i Izraelaca u istočnom Jerusalemu zbog deložacija palestinskih porodica. Kulminacija napetosti dogodila se u kompleksu džamije Al-Aksa tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Nakon toga Hamas je krenuo da ispaljuje rakete na Izrael.

Izrael je odgovorio napadima na preko 1.000 meta u Gazi.

Na toj palestinskoj teritoriji, prema podacima Ujedinjenih nacija, poginulo je 260 ljudi, od kojih su 129 civili, a 66 su deca.

Hamas je potvrdio pogibiju 80 militanata, a Izrael je tvrdio da ih je ubijeno mnogo više.

U Izraelu je poginulo 12 civila, među njima dvoje dece i jedan vojnik.

HRV je naveo da je najozbiljniji bio niz udara iz vazduha na Ulicu Al Vadha u Gazi u kojima su uništene tri stambene zgrade i ubijeno 44 civila, uključujući 18 dece i 14 žena, 22 iz samo jedne porodice.

Rušenje nebodera u Gazi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Izrael je naveo da su meta napada bili tuneli koje Hamas koristi i da napadi na zgrade nisu bili namerni.

Organizacija za ljudska prava je utvrdila da je Izrael koristio američke navođene bombe GBU - 31 i da nije unapred obavestio stanare da se evakuišu, te da nisu nađeni dokazi o vojnim metama u blizini.

U izveštaju HRV se pozivaju Ujedinjene nacije da uslove bezbednosnu pomoć Izraelu preduzimanjem konkrektnih akcija kako bi poštovala ljudska prava i istražila ranija kršenja.

HRV je pozvao Međunarodni krivični sud da uključi najnoviji sukob u Gazi u istragu mogućih ratnih zločina Izraela i palestinskih militantnih organizacija.

XS
SM
MD
LG