Dostupni linkovi

Hrvatska proteruje diplomatu iz Srbije, 'recipročan odgovor' na potez Beograda


Ambasada Hrvatske u Beogradu, arhiv
Ambasada Hrvatske u Beogradu, arhiv

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je ta država, kao recipročnu meru, proglasila diplomatu iz Srbije personom non grata.

"Reagirali smo brzo na ovaj potez recipročnom mjerom. Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj Petar Novaković proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij Hrvatske", rekao je Grlić Radman 21. novembra, prenose hrvatski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je 20. novembra proglasilo prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera personom non grata jer je "grubo izašao iz okvira diplomatskih normi".

Drugo objašnjenje nije navedeno.

"Predvidjeli smo eskalaciju odnosa, ali nismo očekivali ovako drastičan potez. To nikada nije bilo uobičajeno, pogotovo kad Hrvatska želi unaprijediti svoje dobre odnose sa svim susjedima", rekao je Grlić Radman, dodajući da su hrvatske vlasti postupile u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Upitan da prokomentariše navode pojedinih medija iz Srbije da je hrvatski diplomata proteran pod optužbana za špijunažu, Grlić Radman je odgovorio:

"Oni (Srbija) nisu izrazili razloge, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara".

Prethodno je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u saopštenju ocenilo da odluka Srbije da hrvatskog diplomatu proglasi personom non grata pogoršava odnose dve države.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika", navodi se u objavi Ministarstva.

Dodaje se da ih "zabrinjava što protjerivanje hrvatskog diplomata predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji".

Ocjene o 'predizbornoj priči' u Srbiji

Hrvatska ne treba "žešće" odgovarati Srbiji dok se situacija ne raščisti, izjavio je predsjednik Odbora unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabora Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić za Hrvatsku radio-televiziju (HRT), komentarišući potez Beograda.

On smatra da je to "definitivno predizborna priča u Srbiji".

Marko Pavić iz vladajuće Hvatske demokratske zajednice (HDZ), premijera Andreja Plenkovića, rekao je da se ovim zaoštava odnos između Hrvatske i Srbije, prenio je HRT.

Ponovio je da Zagreb odbacuje sve navode i da smatraju "da su to predizborni trikovi Srbije", te da Hrvatska "zadržava pravo da jednako reagira".

Hrvatska ambasada u Srbiji nije se oglasila o ovoj odluci kojom je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 20. novembra proglasilo Hrvoja Šnajdera personom non grata jer je "grubo izašao iz okvira diplomatskih normi".

Odluka je, kako se navodi, donesena u skladu sa članom 9. Bečke konvencije.

"Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću", piše u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano kako je Šnajder izašao iz okvira diplomatskih normi, niti je odgovoreno na pitanja Radija Slobodna Evropa.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kako se navodi u saopštenju, žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu "koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu".

XS
SM
MD
LG