Dostupni linkovi

Hrvatsku trese afera zbog prijava protiv oporbe


Oliver Grbić
Oliver Grbić
Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravljalo je u utorak o optužbama bivšeg vicepremijera Damira Polančeca da je ravnatelj policije Oliver Grbić sugerirao HDZ-u da piše anonimne prijave za gospodarski kriminal protiv oporbenih čelnika.

Sljedeći tjedan u Zagrebu počinje suđenje Polančecu za gospodarski kriminal u “Podravki” težak oko 65 milijuna eura.

Umjesto da premijerka Jadranka Kosor prisustvuje obilježavanju Svjetskog dana nepušenja, a predsjednik Ivo Josipović svečanoj sjednici zagrebačke skupštine povodom Dana grada Zagreba, oni su prijepodne proveli na očito vrlo burnoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja je umjesto planiranih sat vremena potrajala višestruko dulje.

Sjednica je sazvana na Josipovićevo inzistiranje, a povod su bile optužbe bivšeg visokopozicioniranog HDZ-ovca i bivšeg vicepremijera Damira Polančeca da mu je ravnatelj policije Oliver Grbić sugerirao kako bi HDZ trebao početi pisati anonimne prijave protiv oporbenih čelnika zvog gospodarskog kriminala, koje bi onda policija obrađivala.

Dakle, iako je tema vrlo ozbiljna – moguća zloupotreba represivnog aparata u unutarnjepolitičkim obračunima, priopćenje sa sjednice je vrlo načelne prirode, bez imena i jasnih kvalifikacija. Za prvi komentar zamolili smo političkog analitičara Žarka Puhovskog.

“Iz ovoga što su oni dali u javnost može se zaključiti da su odlučili da javnost za sada nema potrebe biti informiranom o tome o čemu su raspravljali. To jest, dali su formulaciju koja kaže da ‘Vijeće potiče sva nadležna tijela da u okviru svojih nadležnosti provjere navodne zlouporabe kazneno-pravnog sustava te o tome izvijeste Vijeće.’ Dakle, to je jedna pat situacija – očito se predsjednik i premijerka nisu mogli usuglasiti”, kazao je Puhovski.

Nobilo: Vrh HDZ-a mora otići

Puhovski međutim procjenjuje da je premijerka Jadranka Kosor u ovom patu ipak bolje prošla, i daje argument za takvu svoju procjenu.

“Prvo – zato što nije ona inzistirala na sastanku Vijeća nego predsjednik, pa iz ovoga zbilja nije jasno kakav je to problem bio zbog kojeg se trebalo sastajati. Drugo – zato što se ne govori ni o kome konkretno, a posebno ne o gospodinu Grbiću. I treće – što se ne spominje nešto što se meni čini dosta logično, a to je – ako se provjerava gospodina Grbića, to može napraviti samo policija. To policija ne može napraviti dok je Grbić ravnatelj policije, te bi on trebao biti privremeno suspendiran”, kaže on.

Ante Nobilo, foto: Enis Zebić

Cijela je priča sa ulogom ravnatelja policije izbila u javnost, kada je oporbeni političar Slavko Linić izišao s optužbom da je sam ravnatelj Grbić pisao anonimnu prijavu protiv njega, a onda se javio i Polančec tvrdeći da može posvjedočiti kako mu je Grbić došao sa prijedlogom da se krene u pisanje “anonimki” protiv oporbe.

Mnogi su u tome vidjeli taktiku Polančecovog odvjetnika Ante Nobila, koji je sklon javnim kampanjama u korist svog klijenta ili protiv njegovoh oponenata. Čak je i vladajući HDZ na usta jednog od svojih prvoboraca Vladimira Šeksa odlučio odgovoriti Polančecu, odnosno Nobilu.

“Gospodin Nobilo je u više svojih javnih istupa najavio da cijelu svoju strategiju temelji na ratu protiv HDZ-a, da je njegov cilj raskrinkati Predsjedništvo HDZ-a!”

“Nemam ja ništa protiv HDZ-a, ali vrh te stranke postao je teret za ovu državu,” odgovorio je odmah Nobilo, i nastavio:

“Jednostavno, vrh HDZ-a mora otići da bi Hrvatska profunkcionirala kao pravna država. Pogledajte, svi upiru prstom u Sanadera! Pa nije Sanader osnovao HDZ, nego je HDZ iznjedrio Sanadera!”

Inače, suđenje Polančecu i još sedmorici za aferu “Spice”, odnosno pokušaj preuzimanja “Podravke” teško preko 400 milijuna kuna, u kojem će Polančeca braniti upravo Nobilo, započinje sljedećeg ponedjeljka.
XS
SM
MD
LG