Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatsko zdravstvo – između Mosta, HDZ-a i privatizacije


Ilustrativna fotografija

Izjave mandatara Tihomira Oreškovića o Kanadi kao mogućem modelu preustroja hrvatskog zdravstva, ali i najava reformi, gdje onda obično prvo strada javno zdravstvo, izazvale su zabrinutost u hrvatskoj javnosti. Iako Most kaže kako mu privatizacija zdravstva nije opcija, poznavatelji situacije su skeptični i nisu optimisti.

Iako se u HDZ-u - nakon izjava mandatara Tihomira Oreškovića o Kanadi kao mogućem modelu preustroja hrvatskog zdravstva - peru da zdravstvo nije u fokusu reformi, a u Mostu izričito odbijaju privatizaciju hrvatskog javnog zdravstva, među poznavatelje situacije, ali i među građane uvukla se skepsa i bojazan za sudbinu javnog zdravstva u Hrvatskoj. „Od vrlo vjerojatne buduće vladajuće garniture može se očekivati da u djelo provedu sve privatizacijske planove prošlih garnitura, koje međutim ipak nisu imale petlje da to naprave,“ kaže za naš radio slobodna novinarka i dobra poznavateljica stanja u zdravstvu Nataša Škaričić.

Nataša Škaričić
Nataša Škaričić

„Da će to tako biti, meni govori način na koji je oktroiran sadašnji mandatar i vrlo vjerojatni budući premijer, jer mislim da je ono što se ukazalo hrvatskoj javnosti u roku od 24 sata dogovoreno mnogo ranije, i da je u tim dogovorima - s obzirom na to da se radi o korporativnom farmaceutskom direktoru – zdravstvo sasvim sigurno bila prva tema, i sasvim sigurno je čovjeku koji dolazi iz tog sektora osnovni pravac razmišljanja da se veliki dio zdravstva komercijalizira i da se posljedično reduciraju materijalna i ljudska prava pacijenata.“

Udruga hrvatskih pacijenata još je u rujnu svim strankama poslala otvoreno pismo što očekuju od novih vlasti nakon izbora. Među ostalim, traže da se zakonom zabrani tajkunizacija i amerikanizacija zdravstvenog sustava, a privatno zdravstvo neka se financira privatnim zdravstvenim novcem. Zatim, da liječnici izaberu hoće li raditi u privatnom ili u javnom zdravstvu, a ne oboje, nauštrb pacijenata javnog zdravstva. Zatim zabranu uvođenja neke „košarice usluga“ u zdravstvu, a ostalo da se mora dodatno plaćati, zatim bolje korištenje kapaciteta, uvoz liječnika - ako treba, a oni koji se žale, neka idu u svijet, zatim uvođenje posebnog zdravstvenog antikorupcijskog istražnog tijela, objedinjavanje vlasništva i upravljanja bolnicama i nagrađivanje dobrog i inovativnog rada, a kažnjavanje loših odluka, pa ako treba i naplatom štete od imovine onih koji su lošim odlukama prouzročili štetu javnom zdravstvu, itd...

Marijo Drlje
Marijo Drlje

„Osobno smatram da će – ukoliko se ne uvaže naši prijedlozi i naše ideje – ovih otprilike tri milijuna ljudi ostati bez kvalitetne zdravstvene zaštite u trenutku potrebe, ako se krene dalje u tajkunizaciju i donošenje 'košarice usluga'. A to znači da ta vlast ne bi služila svojim građanima, već tajkunima i profitu. Osobno bih to doživio kao izdaju najsiromašnijeg dijela hrvatskog puka“, kaže predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje.

Most je u srijedu izišao sa svojom platformom za zdravstvo. Zastupnica Mosta Jasna Matulić kaže kako Most ostaje pri tome da zdravstvo mora svakom građaninu pružiti potrebnu zaštitu, i da se mora uspostaviti jednaka kvaliteta zdravstvene usluge po cijeloj Hrvatskoj.

Upravo sada razrađujemo i pripremamo reformu zdravstva, ali mogu građane umiriti da ono ni u kom slučaju ne ide u privatizaciju.“

Ako već Most neće privatizaciju, potencijali privatni investitori ipak se mogu obratiti HDZ-u, koji ih – tvrdi kolegica Škaričić – neće iznevjeriti.

„Nema nikakvih prepreka! Na kraju krajeva, jedan od HDZ-ovih ministara zdravstva Andrija Hebrang je prvi koji je djelomično frankenštajnovski privatizirao primarnu zdravstvenu zaštitu. Aktualni HDZ-ov predsjednik Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić je odavno kazao da će siromašni imati nekakvu kao fol standardnu zdravstvenu zaštitu, a bogati da će imati bolju. Dakle, što se HDZ-a tiče, tu nema nikakvih prepreka.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG