Dostupni linkovi

Hrvatsko novinarsko društvo: Dekriminalizirati klevetu


Ilustracija
Ilustracija
Istraživačka novinarka Jasna Babić je nakon tri dana tzv. disciplinskog pritvora puštena iz Okružnog zatvora Remetinec. Pritvor joj je određen jer se nije odazivala na sudske pozive po privatnoj tužbi za klevetu.

Za klevetu se u Hrvatskoj ne ide u zatvor, ali ako je se makne iz Kaznenog zakona, onda ni ovakva blamaža poput pritvaranja da se osigura dolazak okrivljenig na sud ne bi bila moguća, kažu u Hrvatskom novinarskom društvu.

„Reakcije javnosti i hrvatskih i međunarodnih novinarskih organizacija pomogle su da slučaj pritvaranja istraživačke novinarke Jasne Babić bude zaključen prije nego hrvatsko pravosuđe doživi totalnu blamažu, a samo je njezino puštanje u četvrtak predvečer spriječilo da i Europska novinarska federacija prozove Hrvatsku“, kaže za naš radio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

„Mislim da je dobro da su nam novinarske organizacije iz Europe dale podršku i da smo svi zajedno u ovom slučaju apsolutno bili u pravu! Dakle, ipak se nikada do sada nije dogodilo da se odredi pritvor za novinara koji niti ne zna kada će biti održna rasprava. Jasna Babić dovedena je u pritvor, a da nije znala hoće li u njemu možda morati ostati i svih 30 dana, koliko ta vrsta pritvora može trajati“, navodi Duka.

Jasna Babić pritvorena je zbog neodazivanja na rasprave po privatnoj tužbi za klevetu.

Da se klevetu makne iz Kaznenog zakona, mogućnost pritvaranja kako bi se osiguralo da tuženik dođe na raspravu ne bi ni mogla doći u obzir, naglašava prvi čovjek HND-a:

Zdenko Duka
Zdenko Duka
„Mislim da bi klevetu i uvredu trebalo dekriminalizirati, dakle izbaciti iz Kaznenog zakona i ostaviti samo u sferi građanskog suda, dakle novčanih potraživanja oštećenih zbog klevete i uvrede, ali da to ne bude stvar Kaznenog zakona koji uglavnom pokriva djela za koja je predviđen zatvor. A znamo da ovdje – na sreću - zatvor nije predviđen.“

Nakon što je pred 3 godine Jasna Babić dobila otkaz u Europapressholdingu (EPH), ostala je faktički na vjetrometini. Među ostalim, odmah je naloženo odvjetnicima koji brane tog izdavača i novinare njegovih izdanja pred sudom da za nju otkažu punomoć.

Međutim, to njoj nitko nije javio, jer – navodno – nisu mogli naći njenu adresu. I to je – tvrdi kolegica Babić za naš radio - najvjerojatniji razlog što je došlo do pritvaranja:

„“Ja ne znam kako ste me vi našli, kako me našla policija koja me zvala moleći da me uhapsi? Na kraju krajeva, jedan od bivših odvjetnika EPH je danas ministar pravosuđa, jedan od mojih kućnih prijatelja - koji ima moj mobitel - je danas ministar policije. Dakle, broj mog mobitela je gotovo javna stvar, jer ja preko tog broja radim sada kada nisam u stalnom radom odnosu. Moja situacija uopće ne bi bila ovakva da su me iz EPH nastavili braniti pred sudom, ili da su me samo obavijestili da oni više nisu moji odvjetnici.“

Duka upozorava da su i mnogi drugi novinari koji su bili tuženi zbog klevete, a sada su nezaposleni u nezavidnoj situaciji. Iako su svojim tekstovima za koje su tuženi dizali tiraže i donosili profit vlasnicima medija, sada medijske kuće više ne plaćaju troškove odvjetnika i to postaje ozbiljan socijalni problem.

Odluka sutkinje o disciplinskom pritvoru je u najmanju ruku dvojbena, ali kolegica Babić kaže kako neće pokretati postupak protiv nje. Zašto?

„Zbog toga što su mi – kao novinaru – učinili nevjerojatnu uslugu! Godinama, gotovo desetljećima pratim pravosuđe i vidjela sam kao promatrač izvana da tu apsolutno ništa ne štima, a sada sam se uvjerila do koje mjere ne štima! Da nisam ušla u Okružni zatvor Remetinec, ne bih to vidjela, ne bih to osjetila na svojoj koži. I sada točno znam kako je ljudima koji završe u Remetincu, a da nemaju tu sreću da su političari ili novinari. Među ostalim, tamo u pritvoru sjede ljudi zbog istrage – treći puta zbog istog predmeta! Ja sam upoznala uglavnom samohrane majke... Dakle, kao novinaru učinili su mi neizmjernu uslugu – da na svojoj koži osjetim što je hrvatsko pravosuđe", kaže Jasna Babić, ali i najavljuje da će upravo to biti teme njenih sljedećih tekstova.
XS
SM
MD
LG