Dostupni linkovi

Hrvatska probudila evroentuzijazam u Crnoj Gori


Crnogorski i zvaničnici EU u Podgorici, april 2011.
Crnogorski i zvaničnici EU u Podgorici, april 2011.
Odluka građana Hrvatske da se njihova država u punoj mjeri priključi EU je izazvao jednoglasnu pozitivnu reakciju u Crnoj Gori, gdje smatraju da će im to pomoći u evrointegracijama.

Hrvatsko referendumsko 'za', opšte je mišljenje u Crnoj Gori, uticaće na buđenje entuzijazma za ulazak u Evropsku uniju, a naročito se vrednuje činjenica da se vrata EU i dalje otvaraju za zemlje zapadnog Balkana.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen kaže da pozitivan odgovor
hrvatskih građana ima dvostruk značaj: za zemlje koje žele da steknu status punopravnog člana, ali i samu Evropsku uniju:

„To je veliki dan, ne samo za naše prijatelje u Hrvatskoj, ali i za sve zemlje zapadnog Balkana, za sve nas iz regiona, ali isto tako i za EU. Za nas koji stremimo evropskim ciljevima, otvorena je evropska nada. S druge strane, EU je potvrdila, i u najtežim uslovima, svoj kredibilitet i potvrdila je da ostaje privržena politici proširenja, kao jednoj od najboljih politika“, ocjenuje Roćen.

Član Evropskog parlamenta Jelko Kacin smatra da rezultat hrvatskog referenduma o ulasku u EU, pored opšteg, ima i sasvim konkretan značaj za Crnu Goru.

„Rezultat referenduma u Hrvatskoj je odbacio svake dvojbe o tome da postoji politička zrelost i odgovornost u zemljama zapadnog Balkana. Time je Crna Gora dobila pored sebe buduću članicu EU. Sada je samo pitanje vremena kada će na Debelom brijegu biti EU“, smatra Kacin.

Dug put do prelaska granice

Samo dan pošto su hrvatski građani na referendumu potvrdili većinsku volju za ulazak njihove države u EU, glavni pregovarač Hrvatske sa EU, Vladimir Drobnjak, je došao u službenu posjetu Crnoj Gori, gdje je razgovarao sa predstavnicima najvišeg državnog rukovodstva, liderima ključnih partija, predstavnicima Parlamenta i civilnog sektora.

Tom prilikom je ocijenjeno da Crna Gora ima realne šanse da nakon Hrvatske postane prva sledeća članica EU sa područja zapadnog Balkana.

Vladimir Drobnjak u posjeti Podgorici, 24. januar 2012.
Vladimir Drobnjak u posjeti Podgorici, 24. januar 2012.
„U predstojećem procesu pred-pristupnih pregovora, biće vam potrebne tri stvari: strpljenje, upornost i optimizam“, rekao je glavni pregovarač Hrvatske sa EU, Vladimir Drobnjak, koji je ponudio pomoć svoje zemlje.

„Od 1.7.2013 imaćete i kopnenu granicu sa EU. U Hrvatskoj, kao 28 državi članici, imaćete uvijek dobrog prijatelja i nekoga ko će vam uvijek savjetom pomoći da ovaj put prođete na najbolji mogući način. Strategijski interes Republike Hrvatske je da jednog dana pozdravi Crnu Goru u EU“, rekao je Drobnjak.

Dajući doprinos fascinaciji pomjeranjem granica Evropske unije, crnogorski ministar vanjskih poslova, Milan Roćen, je najavio odluku Vlade nakon koje će biti poznata pregovaračka struktura Crne Gore, koja očekuje početak pretpristupnih pregovora:

„Za nas u Crnoj Gori posebno je važan uspjeh i napredak Hrvatske. Sada i fizički imamo kopnenu granicu sa EU. Praktično smo na pragu EU. Istina, čeka nas dug put da pređemo tu granicu.“

Evropski savjet je krajem prošle godine odlučio da Crna Gora počne pred-pristupne pregovore sa Evropskom unijom u junu ove godine, ali pod uslovom da do tada ispuni kriterijume u vezi sa implementacijom reformi.

U tom iščekivanju, hrvatsko DA učlanjenju u EU je nametnulo pitanje - da li takva odluka građana susjedne zemlje može uticati na političku elitu da intenzivira reforme?

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović smatra da će rezultat referenduma u Hrvatskoj uticati na proces reformi u cijeloj jugoistočnoj Evropi, pa tako i u Crnoj Gori, ali da će dinamika reformi uglavnom zavisiti od samog procesa pregovaranja:

„Teško može biti alternative za proces evropske integracije. Neki smatraju da crnogorska elita u ovom trenutku nije spremna ili nije voljna za evropske integracije. Mi možemo razgovarati o tome da li će se neke reforme realizovati prije ili kasnije, ali, da li će se on uopšte realizovati, mislim da oko toga više dileme nema“, zaključuje Radulović.
XS
SM
MD
LG