Dostupni linkovi

Hrvatski seljaci opet najavljuju prosvjede


Predstavnici seljačkih udruga dogovaraju prosvjede, Zagreb, 31. siječanj 2012.
Predstavnici seljačkih udruga dogovaraju prosvjede, Zagreb, 31. siječanj 2012.
Hrvatske seljačke udruge najavljuju prosvjede i blokadu prometnica ako hrvatska vlada ne odustane od namjere da u parlamentarnu proceduru pošalje proračun u kojem se za poticaje u poljoprivredi izdvaja gotovo milijardu kuna (oko 120 milijuna eura) manje nego prošle godine.

Seljačke udruge traže hitan sastanak sa premijerom Zoranom Milanovićem sa zahtjevima da se do kraja veljače ispostave vaučeri za poticaje za prošlu godinu i da se odustane od najavljenog ukidanja gotovo milijardu kuna poticaja za poljoprivredu.

Ako Vlada ne ispuni zahtjeve, sljedećeg četvrtka u podne seljaci u Hrvatskoj započinju sa prosvjedom i traktorima blokiraju prometnice.
Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore: Poljoprivreda puni proračun preko sedam milijardi, i poreznim obveznicima ostavljamo preko tri milijarde. Ali tražimo da dobijemo ono što smo izdefinirali sa Bruxellesom i sa bivšom Vladom.

„Mi ne tražimo ništa od poreznih obveznika, “ kazao je nakon sastanka na kojem su ovi zahtjevi jednoglasno usvojeni predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić.

„Poljoprivreda puni proračun preko sedam milijardi, i poreznim obveznicima ostavljamo preko tri milijarde. Ali tražimo da dobijemo ono što smo izdefinirali sa Bruxellesom i sa bivšom Vladom. Smatramo to svojim stečenim pravima baš kao oni sitni mali cvrčci iz Sabora koji su trčali u mirovine i kažu da su to njihova stečena prava. Ovo su naša stečena prava!“ naveo je on.

Hrvatsko selo možda je jedino u ovih dvadeset godina stradalo više od hrvatske industrije, što dobro ilustrira ova Grivičićeva izjava.

„Svima onim zločestima koje sam slušao po medijima i koji su rekli da je toliko poticaja dano poloprivredi, da poljoprivredna proizvodnja nije značajno uznapredovala poručujem – neka pitaju uvozne lobije, neka pitaju Ministarstvo gospodarstva koje daje dozvole za uvoz i neka zapitaju sami sebe - što kupuju u trgovinama i koje kvalitete je ta roba?“ kazao je Grivičić.

Prozivke na račun premijera

Predsjednik udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić kazao je kako je nova Vlada smanjenjem poticaja za milijardu kuna uzela sva prava poljoprivredi kao jedinoj poštenoj proizvodnoj grani.
Mato Mlinarić
Mato Mlinarić

„Jer mi ne uvozimo, mi ne prepakiravamo po halama oko Zagreba i ne punimo police stranih trgovačkih lanaca kako to neki drugi rade i tako ostvaruju strašno velike marže i strašno veliki profit! Mi moramo znati – hoće li nama vratiti tu milijardu, ili neće. Ako neće – onda bog neka nam oprosti, a njima neka pomogne", rekao je on.

Predsjednik Udruge seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo pozvao je političare na odricanje, pa će ih onda i seljaci slijediti.

„Spreman sam odreći se svoga dijela, ali neka se gospodin premijer, gospodin predsjednik države, gospodin predsjednik Sabora, saborski zastupnici, svi državni službenici odreknu u tome postotku svoje plaće i svojih mirovina!“ kazao je on.

„Premijer Milanović kazao je kako smo svi u istom avionu,“ podsjetio je poljoprivrednik Ivica Malnar, kazavši kako će zbog politike nove Vlade prema selu morati prestati raditi.

„Ako je to cilj ove Vlade, da odu mladi ljudi koji hoće raditi i koji zapošljavaju, onda – gospodine Milanoviću – dajte nam avion da idemo za Ameriku il' ne znam kud'.

Nekadašnji prvi čovjek Hrvatske seljačke stranke u Karlovcu Davor Blažić, izbačen iz stranke zbog kritika da vrh stranke ne radi za seljake, kazao je da je pred 12 godina 60.000 hrvatskih obitelji proizvodilo mlijeko, sada ih ima 14.000, a koliko će ih ostati nakon najavljenog snižavanja cijena mlijeka?

„Na prošlom sastanku 17. siječnja ja sam bio rekao kako je jedino rješenje – blokirati mljekare. Drugog dana u pola osam ujutro policija je bila kod mene! Pa šta je ovo – demokracija? Ovo je diktatura! Meni je svega dosta, dečki. Ili glave skupa, ili o'te svi znate kam'! Fala lepo!“ kazao je Blažić.
XS
SM
MD
LG