Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Investicije da, ali ne bilo koje


U Zagrebu se održava 'Hrvatski investicijski forum“, kao uvod u godišnju skupštinu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja u tri dana okuplja oko 2.500 sudionika iz šezdesetak zemalja. Hrvatska Vlada predstavlja pogodnosti za investicije u Hrvatsku, međutim neki analitičari upozoravaju da su Hrvatskoj u prvom redu potrebne investicije koje će graditi proizvodnju za izvoz.

Hrvatska je kao domaćin godišnje kupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iskoristila mogućnost da na „Hrvatskom investicijskom forumu“ ministrima, guvernerima središnjih banaka, ulagačima i političarima iz 63 zemlje članice EBRD-a prestavi svoje investicijske potencijale. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor predstavila je je tri grane gospodarstva u kojima Vlada želi vidjeti snažnije strane investicije – infrastrukturu, zaštitu okoliša i turizam. A evo što Hrvatska nudi kako bi privukla te investicije:

Jadranka Kosor, Foto: Enis Zebić
„Od visokog stupnja infrastrukturne opremljenosti, posebice prometne mreže, izuzetnog, pa možemo reći i unikatnog geoprometnog položaja u ovom dijelu Europe, kvalitetne, kreativne i obrazovane radne snage, pa sve do konkurentnog i atraktivnog sustava poticajnih mjera i potpora za izravna ulaganja.“

Predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow kazao je kako je već samo održavanje godišnje skupštine Banke u Hrvatskoj poruka potpore, podjednako kao i dosadašnjih preko 2 milijarde eura što ih je ova globalna novčarska institucija od 1994. do danas investirala u Hrvatsku.

„Ove ćemo godine imati prigodu bolje istražiti mogućnosti Hrvatske kao investicijske destinacije, i naučiti više o gospodarskim sektorima u tome“
, kazao je Mirow.

EBRD je nedavno usvojio novu strategiju za Hrvatsku koja je usmjerena na potporu korporativnom, financijskom i investicijskom sektoru, poticanju konkurentnosti poduzeća i povećanju energetske učinkovitosti, podsjetio je predsjednik te banke i najavio da će EBRD poduprijeti Hrvatsku i u njenim zadnjim koracima u pristupu EU.

Miodrag Šajatović
U sklopu „Hrvatskog investicijskog foruma“ održavaju se i tri zasebne prezentacije, odnosno panela - ulagački potencijali Hrvatske, infrastruktura i zaštita okoliša te mogućnosti ulaganja u turizam.

„Hrvatskoj ne trebaju sve investicije koje nam se nude, i koje nam razni savjetnici predlažu da ih radimo“, komentar je glavnog urednika business-magazina „Lider“ Miodraga Šajatovića.

„Investicije u energetiku, ekologiju i takve stvari – ako to raščistimo – zapravo su želja nekih stranih tvrtki da Hrvatskoj isporuče svoju opremu. Hrvatskoj – ako joj trebaju investicije, pogotovo greenfiled investicije – onda su to one koje će graditi proizvodnju za izvoz. Dakle, to je ono što i Vlada propušta primijetiti. Nema tu neke prevelike pameti, i mislim da ne trebamo upadati u zamke da nam je dobra bilo koja investicija.“

Inače, paralelno sa godišnjom skupštinom EBRD-a u četvrtak su hrvatska nevladina udruga za zaštitu okoliša „Zelena akcija“ i europska mreža nevladinih udruga Bankwatch upozorili da EBRD, uz projekte održivog razvoja, kreditira i one projekte koji su štetni po okoliš i društvo, kao primjerice termoelektrane na ugljen.

Najavili su da će u petak na zagrebačkom Trgu maršala Tita održati prosvjedni performans vezan uz financiranje termoelektrana na ugljen pod nazivom "Ugljen? Hvala,ne!"
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG