Dostupni linkovi

Hrvatski mljekari ugroženi uvoznim mlijekom


Hrvatska je po zadovoljavanju potreba za mlijekom od domaćih krava pretposljednja u Europskoj uniji

Hrvatski proizvođači mlijeka kucaju na sva vrata kako bi zaustavili poplavu jeftinog trajnog mlijeka u hrvatskim trgovačkim lancima koje se prodaje po cijeni jedva nešto višoj od otkupne cijene mlijeka. Dio tog mlijeka izravno ili neizravno dolazi iz Bosne i Hercegovine, i hrvatski proizvođači skeptični su - udovoljava li to mlijeko standardima koji vrijede za mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj?

Hrvatski proizvođači mlijeka upozoravaju da trgovački lanci prodaju uvozno trajno mlijeko po 3,50 kune za litru, čime uništavaju domaću proizvodnju mlijeka, koje sa prosječnom otkupnom cijenom od 2,34 kune po litri plus troškovi proizvodnje plus trgovačka marža ne može biti jeftinije od 5,50 do 6,50 kuna po litri trajnog mlijeka. Rezultat – 50.000 ljudi je posljednjih godina prestalo uzgajati muzne krave, a Hrvatska je po zadovoljavanju potreba za mlijekom od domaćih krava pretposljednja u Europskoj uniji. Od nje je gora samo Grčka. Uništava se domaću proizvodnju mlijeka, a ovisnost o uvozu sve je veća.

Na nekim pakiranjima jeftinog trajnog mlijeka koje se prodaje u Hrvatskoj kao zemlja porijekla navedena je Bosna i Hercegovina. Marina Livančan iz Udruge proizvođača mlijeka „Drava – Sava“ podsjeća da je 96 posto mlijeka koje se proizvodi u Hrvatskoj prve klase, i da se troškovi proizvodnje takvog mlijeka odražavaju i u konačnoj cijeni. Kako onda u izjavi za naš program tumači ovo trajno mlijeko po gotovo dvostruko nižim cijenama?

Je li to mlijeko niže kvalitete, je li to višak? Nama definitivno nije jasno na koji način oni mogu proizvesti mlijeko po tako niskoj cijeni. Trebalo bi pojačati kontrole i definirati što se zapravo u tom mlijeku nalazi.“

Druga je varijanta da se mlijeko iz BiH izveze u neku od država članica Europske unije.

„I kad ga ta članica napuni u neko pakiranje i distribuira u Hrvatsku, to mlijeko više nije obavezno da ima deklaraciju porijekla, nego samo onoga tko ga stavlja na tržište i ono praktički postaje mlijeko iz Europske unije“, kaže Davor Pašalić iz Saveza udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda.

Na opasku da nitko ne bi trebao imati ništa protiv robe iz BiH, ili bilo koje druge zemlje, Pašalić odgovara:

„Naravno, ako udovoljava standardima. Jer, gledajte, oni nemaju ni središnji laboratorij. Pitanje je tko kontrolira to mlijeko, tako da tu ima dosta nepoznanica.“

Je li posrijedi razumljiva pobuna onih koji su skupi protiv onih koji su jeftiniji, ali ogorčenost hrvatskih proizvođača mlijeka ima racionalan sadržaj?

Standardi kvalitete trebali bi biti jednaki za sve: Matija Brlošić
Standardi kvalitete trebali bi biti jednaki za sve: Matija Brlošić

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić za naš program podsjeća da je mnogo domaćih proizvođača stavilo ključ u bravo nakon što su uvedene stroge kontrole temeljem referentnog laboratorija, gdje su hrvatskim mljekarima nametnuti visoki standardi.

„Dakle, naši proizvođači moraju proizvesti mlijeko doista visoke kvalitete, i zasigurno onda imaju pravo tražiti da sve ono mlijeko koje se uvozi zadovoljava te iste standarde. Dakle, trebalo bi određenim pravilnicima propisati što može ući u Hrvatsko, a što ne može. Ne davati prednost domaćoj proizvodnji, ali standardi kvalitete trebali bi biti jednaki za sve. To bi trebao biti uvjet.“

Po njegovoj ocjeni, nepostojanje takvih pravilnika i nedonošenje Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi rezultiralo je dodatnim smanjenjem broja proizvođača mlijeka. On vjeruje da će zakon, koji treba biti donesen sa početkom sljedeće godine, uvesti reda na hrvatskom tržištu.

A što ako prevlada crni scenarij i uvoz uništi domaću proizvodnju mlijeka? Oni koji sada uštede koju kunu na jeftinom uvoznom mlijeku, vrlo će brzo potrošiti sve ušteđeno.

„Ako uništimo naše proizvođače mlijeka, neće više biti za naše potrošače akcija tri i po kune, nego će biti akcija sedam i po kuna, da ne kažem 10 kuna. Ali onda više nema povratka. Više ne možete te ljude vratiti u proizvodnju i stimulirati, ne mogu oni tako brzo ponovno krenuti u proizvodnju mlijeka i imati taj primarni proizvod, znači – mlijeko sa farme“, zaključuje Brlošić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG