Dostupni linkovi

Ministar prosvjete vs Nikolić: Prepucavanje zbog udžbenika povijesti


Ilustracija
Ilustracija
Hrvatski ministar prosvjete Željko Jovanović poslao je na adresu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića paket udžbenika povijesti u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Nikolić je kazao kako se u hrvatskim udžbenicima Srbe naziva četnicima i agresorima. Jovanović to naziva lažima i traži ispriku.

Povrijeđen izjavom srpskog predsjednika Nikolića koji je kazao kako mu smeta što se u hrvatskim udžbenicima povijesti Srbe naziva „četnicima i agresorima“, ministar znanosti, prosvjete i sporta u hrvatskoj Vladi Željko Jovanović poslao mu je hitnom poštom paket od 17 udžbenika povijesti.

„Snaga argumenta puno je jača od argumenta sile. Kada sam čuo neistinu i laži u izjavi predsjednika Nikolića, istog časa sam dogovorio sa svojim suradnicima da ćemo mu poslati sve udžbenike povijesti koji su u primjeni u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj da mu pokažemo da naši učenici uče na argumentima činjenice, na argumentima istine.“

Željko Jovanović
Željko Jovanović
„Neka se i sam uvjeri da u njima nema nikakvog politiziranja,“ poručio je ministar Jovanović.

„Obrazovanje, znanost i sport moraju biti most između svih država u regiji, i zato sam mu te udžbenike poslao, da se uvjeri kako je bio u krivu,“ kazao je.

On je dodao i da očekuje da se predsjednik Nikolić ispriča, ali i da očekuje i da u srpskim udžbenicima djeca uče na temelju činjenica, a ne na temelju izmišljotina.

Riječ je o udžbenicima četiri hrvatska izdavača za osnovne i srednje škole u kojima se obrađuje razdoblje Drugog svjetskog rata i rata u Hrvatskoj devedesetih. Uz udžbenike, Jovanović je Nikoliću poslao i popratno pismo, ali u njegovom ministarstvu nisu željeli novinarima otkriti njegov sadržaj. Drugi paket sa udžbenicima povijesti poslan je Jovanovićevom kolegi i prezimenjaku, ministru prosvjete u Vladi Srbije Tomislavu Jovanoviću.

Pomaci nabolje

Udžbenici povijesti bili su u devedesetima bolna točka hrvatskog obrazovnog sustava, ali pomaci nabolje su opće priznati. Za RSE govori profesorica Didaktike nastave povijesti na studiju povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, i sama autorica udžbenika, doktorica Snježana Koren.

„Ja bih voljela čuti koje je to hrvatske udžbenike predsjednik Nikolić vidio i koje je analize pročitao. Naime, problematika udžbenika je već dugo vremena pod lupom javnosti – i ove stručne, znanstvene i javnosti općenito. Hrvatski udžbenici su doživjeli jednu genezu i ono što danas imamo više se doista ne može usporediti s onime što je bilo neposredno poslije rata. Ja se toplo nadam da je i kod njih ista stvar. Naime, ja čak i kod njih vidim jednu genezu u jednom pozitivnom smjeru, ali mislim da još nisu dosegli onu razinu koju ima jedan dio hrvatskih udžbenika“, kaže ona.

U Hrvatskoj je praksa da nastavnici i profesori biraju između više ponuđenih udžbenika, podsjeća profesorica Koren.

„Imajući na pameti ovo što je rekao Nikolić, ja ne bih rekla da se igdje izravno ovako etiketiraju Srbi u Hrvatskoj. U nekim udžbenicima ima doduše indirektnih naznaka, ali to je ipak – ja bih rekla - manjina. Problem je što su oni rađeni u suradnji sa nekim drugim institucijama koje financira država poput Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. A - sa druge strane – čovjek bi se točno pitao: zašto Nikolića onda smeta taj naziv 'četnici', kada Srbija rehabilitira četništvo?"

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta u hrvatskoj Vladi Željko Jovanović nije sklon ništa odšutjeti. Kao opozicionar bio je jedan od najžešćih u kritici HDZ-ovog kriminala, pa se čak špekulirao da će nakon izborne pobjede socijaldemokrata postati ministar policije. U dvije godine mandata uspio se debelo zakvačiti sa kontroverznim nogometnim menadžerom Zdravkom Mamićem oko kriminala u nogometu i sa Katoličkom crkvom oko Zdravstvenog odgoja s elementima Seksualnog odgoja.
XS
SM
MD
LG