Dostupni linkovi

Hrvatski mediji o BiH: Većina smušeno, neki manipulativno


Iz Dnevnika Nove TV, ilustracija
U izvještavanju hrvatskih medija o prosvjedima u Bosni i Hercegovini prisutna su dva trenda - preteže onaj koji hvali poteze premijera Zorana Milanovića, a prisutan je i onaj koji prosvjete tumači iz perspektive teorije zavjere usmjerene protiv interesa Hrvata u BiH.

„Po izvještavanju medija može se vidjeti kako je koji medij ili urednik orijentiran ili uz koje opcije vezan, pa čak i na javnom medijskom servisu“, kaže za naš radio Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava.

„Nedavno su u emisiji 'Studio 4' HTV-a bili Miroslav Tuđman i Višnja Starešina i bilo je strašno slušati njihovu interpretaciju protesta gdje je i Turska bila upletena i gdje sve ide protiv Hrvatske, a nema ni spomena o nekakvoj gladi, o prestrašnoj velikoj stopi nezaposlenosti mladih. Ništa od toga nije spomenuto, nego je sve to velika zavjera protiv hrvatskog naroda u BiH, tako da već samo na osnovi ovih izvještaja možemo vidjeti tko što misli i tko kakve spinove šalje u javnost", navodi Sanja Sarnavka.

„Smušeno“ – tom riječju politički analitičar Žarko Puhovski opisuje za naš radio izvještavanje hrvatskih medija o prosvjedima u BiH, a uzroke smušenosti nalazi u tome što imaju tri različita motiva.

„Jedan je motiv – kojeg dobar dio medija prihvaća – interpretacija na osnovi obrasca nacionalistički motivirane teorije urote, dakle – u pozadini stoje ili bošnjački unitaristi ili Fahrudin Radončić, dakle oni koji žele Bosnu uzeti iz ruke i uzeti Hrvatima ono što je zapravo trebalo biti njihovo“, ocjenjuje Puhovski.

Drugi je pristup najzastupljeniji na stranicama zagrebačkoj „Jutarnjeg lista“:

„To je implicitni strah da se nešto od toga ne prelije u Hrvatsku, i treće je – što se opet posebno vidi u 'Jutarnjem listu' – pokušaj da se dokaže da je mudro hrvatsko vodstvo na čelu sa premijerom Milanovićem povuklo najbolje poteze u teškim trenucima“, konstatira Puhovski.

„Hrvatski mediji se u izvještavanju o prosvjedima u Bosni i Hercegovini ponašaju ili kao da ne razumiju situaciju, ili se – što je vjerojatnije – upliću s manipulativnim namjerama", kaže za naš radio docent na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i aktivist Hrvoje Jurić.

„Tako Hrvatska radio-televizija i 'Jutarnji list' podržavaju onu struju vladajuće hrvatske politike predvođenu Zoranom Milanovićem koji je – jednako kao i Milorad Dodik koji je otperjao u Beograd – o0dmah otišao u Mostar 'rješavati' bh situaciju. Oni prate tu liniju koja je dominantna u hrvatskim medijima i koja pokušava stvari skrenuti na etnonacionalne sukobe i trvenja. Što se tiče 'Večernjeg lista', on uvijek, pa tako i sada podržava onu struju koja se može nazvati 'trećeentitetskom', odnosno hercegbosansku politiku koja dolazi iz Mostara“, ocjenjuje Jurić.

„Ako se i krene u racionalnu analizu, izvještavanje medija vrlo brzo pobjegne u besplodna prepucavanja“, kaže za naš radio medijski analitičar Stjepan Malović.

„Najprije je počelo sa sociološkom analizom teškog stanja u kojem žive ljudi u Bosni i hercegovini, i nije se tu radila neka bitna razlika, ali vrlo brzo je sve vraćeno na odnose između tri nacije u BiH i sve se počelo vrtiti u tom nekom krugu. Uvjeren sam da prebrojavanjem tko je poslao Milanovića kući, a tko je turskog ministra vanjskih poslova dočekao sa dobrodošlicom i slično nećemo daleko doći“, zaključuje Malović.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG