Dostupni linkovi

Hrvatski državni vrh u Jasenovcu: Jasna osuda ustaškog režima


Jasna i nedvosmislena osuda zločina ustaškog režima, suosjećanje sa njegovim žrtvama i poziv da se se sljedeće godine pokaže više tolerancije i održi zajednička komemoracija, poruke su upućene sa službene komemoracije žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Na komemoraciji su bili predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i osmero ministara iz hrvatske Vlade i brojni saborski zastupnici. Među njima bio je i zastupnik romske i još 11 manjina, među kojima i židovske, Veljko Kajtazi, koji je sudjelovao i na komemoraciji koju su u petak organizirali predstavnici srpske, romske i židovske manjine i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Premijer Plenković je u izjavi nakon komemoracije odbacio izjavu predsjednika Koordinacije židovskih općina Hrvatske Ognjena Krausa na komemoraciji u petak kako je – što se tiče veličanja ustaškog režima, revizionizma i negacionizma situacija „još gora“ nego pred godinu dana, što je po njemu razlog da manjine i antifašisti nisu željeli sudjelovati na službenoj komemoraciji. Vlada je u to uložila mnogo napora, ali bi i sa druge strane trebalo doći do većeg napora, kazao je.

„Mislim da sam baš onaj predsjednik Vlade koji radi jako puno da u Hrvatskoj povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, kada je riječ o poštivanju žrtava i jasnoj i nedvosmislenoj osudi ustaškog režima,“ kazao je. Izrazio je uvjerenje da je zbog toga „situacija bitno drugačija od onog trenutaka kada su predstavnici židovske, srpske i romske manjine i antifašističke udruge odlučili raditi odvojenu komemoraciju.“

On se posebno pohvalio da je od prošlogodišnje do ove komemoracije izrađen novi kurikulum povijesti, koji je – kaže – „dobro prihvaćen iz svih mogućih svjetonazora iz stručne, ali i političke javnost.“

Na ocjene izrečene na komemoraciji u petak da Vlada nije napravila dovoljno da se smanji i zaustavi negiranje holokausta i revizionizam, Plenković je ranije kazao takvi stavovi postoje kod nekih marginalnih aktera u hrvatskom društvu „naravno van HDZ-a, a ja ih apsolutno ne dijelim i one nemaju nikakve veze sa službenom politikom niti Vlade niti vladajuće stranke HDZ.“

"To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi", poručio je predjsednik Hrvatskog sabora
"To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi", poručio je predjsednik Hrvatskog sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je da se hrvatski državni vrh došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog svoje vjere, nacije, političkog uvjerenja. „To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi, poslati poruku posebno mlađim naraštajima da sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, da zlo postoji oko nas i da se protiv njega moramo boriti,“ kazao je.

On je na novinarski upit odbacio Krausovu tvrdnju izrečenu u petak, da bi nevladine udruge vjerojatno odustale od zasebnog komemoriranja i sudjelovale na službenoj komemoraciji, da je Vlada za dogovor s njima uložila onoliko truda koliko je upotrijebljeno da se održi komemoracija na Bleiburškom polju u Austriji.

„S tom ocjenom uopće se ne slažem i smatram da posebno Vlada RH premijera Andreja Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i kako bi komemorirali žrtvu. Posebno ovdje u Jasenovcu uložen je veliki napor i ove godine, međutim za dogovor je potrebna volja svih onih koji su uključeni,“ kazao je. Njegova je poruka - nastavio je – „da pokušamo shvatiti jedni druge, da uvažavamo bol i patnju svih onih koji imaju svoje gubitke, posebno onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i ovdje u Jasenovcu. To je moj apel - da bolje razumijemo jedni druge.“

Ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak je u izjavi nakon komemoracije podsjetila da su za sljedeću školsku godinu za osme razrede osnovnih škola najavljena dodatna sredstva kako bi učenici osmih razreda koji će to željeti, imali priliku doći u Spomen-područje Jasenovac.

„To znači da to nije obavezno, ali se potiče s obzirom da se osiguravaju sredstva i daje se posebna preporuka Ministarstva, ali još važnije od toga je da se taj kurikulum povijesti provodi po nacionalnom standardu i na jednake načine za sve učenike u Hrvatskoj,“ kazala je.

Na službenoj komemoraciji nije bilo pravoslavnog, židovskog i katoličkog vjerskog obreda, koji su na alternativnoj komemoraciji u petak bili održani. Komemoracija je izravno prenošena na Prvom programu Hrvatske televizije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG