Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Negiranje zločina ili sporost sudova?


Svest o zločinima komunizma
U Hrvatskoj se i dalje negiraju i zataškavaju zločini počinjeni u doba komunizma, tvrde u Hrvatskoj Biskupskoj konferenciji u današnjoj izjavi Komisije 'Iustitia et pax' naslovljenoj - "Protiv negacionizma".

Predstavnici antifašista i dijela nevladinih udruga to opovrgavaju, ali se slažu da bi istraživanje i procesuiranje svih zločina trebalo biti efikasnije.

U Izjavi Komisije "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije naglašava se potreba istraživanja, priznanja i procesuiranja zločina svih triju totalitarizama :fašizma, nacizma i komunizma, no smatraju da u Hrvatskoj i dalje nedostaje političke volje za priznavanje, istraživanje i procesuiranje zločina počinjenih od strane partizana i komunističke vlasti.

„Smatramo, a to naglasavamo i u izjavi, da je u svijesti našeg naroda došlo do opravdanog odbacivanja i osudjivanja zločina koje su počinili fašizam i nacizam, ali da se to isto nije dogodilo sa zločinima komunizma koji su još uvijek nekako tolerirani,koje se još uvijek ne naziva tim imenom i, zapravo, skriva", kaže predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Vlado Košić.

Biskup Košić kaže da se i u nedavnom obilježavanju 20 godišnjice od pada Berlinskog zida u Hrvatskoj nije dovoljno naglašavalo zlo komunizma nego ga se u raznim emisijama pokušavalo čak braniti i rehabilitirati. Smatra da u Hrvatskoj,osim ekstrema nitko više ne zagovara fašizam ili nacizam.
Negiranje i zataškavanje komunističkih zločina u Hrvatskoj – ne postoji. Naprotiv.

„Ja ne vidim, osim tih nekih koji obuku uniforme i tu i tamo se pojavljuju kao neki folklor, na rubu nekih dogadjaja, da bi se netko sustvano zalagao ili zalaže za nacističke stavove i ideje kojima bi trebalo prožeti naše društvo i urediti ga na tim temeljima. Ja to ne vidim, tako da mi se poziv na antifašizam i potrebnu borbu antifašizma danas ne čini više toliko aktualnim,mi smo osudili to i idemo dalje.Ali je činjenica da se komunistički stavovi nisu prevladali,a to je bio sustav gašenja ljudskih sloboda i vjerskih rva“, smatra Košić.

PREDIZBORNI TRIK?

Ugledni publicista i antifašist Slavko Goldstein tvrdi da nitko u Hrvatskoj ne negira i komunističke zločine.

„Negiranje i zataškavanje komunističkih zločina u Hrvatskoj – ne postoji, već naprotiv! O tim se zločinima zadnjih 20 godina piše deset puta više nego o zločinima koji su počinjeni od ustaškog režima od 41.-45. Ali,da postoji oklijevanje oko sudskih istraga je točno, ali i razumljivo, iz raznih razloga“, objašnjava Goldstein.

Član Saveza antifašista Ivan Fumić podsjeća da je proteklih godina bilo nekih pokušaja istraživanja medju starim partizanima:

„Pa, onda su počeli tu zvati i pretresati ljude koji veze nemaju ni sa zločinima ni sa ičim vezanim uz zločinstvo jer, ta ubojstva poslije rata,nakon Bleiburga, izvršila je jedna uska grupa ljudi i to u okviru specijalnih postrojbi,a ne borci Narodnooslobodilačkog rata jer mogao bih reći da 95 posto boraca za te zločine nije ni znalo.“

Fumić misli da najnovija izjava Komisije "Iustitia et pax" hrvatske biskupske konferencije nije slučajna u vrijeme predizborne predsjedničke utrke.

„Kad god su izbori,onda se i dio Crkve uključi u to,na jedan,ovako,zaobilazan način, kao onda kad je bivši premijer Sanader 'lupeto' svojevremeno u Dubrovniku 'komunisti hoće da se vrate na vlast'!Ma,koji komunisti?Ovo su sve gradjanske partije i onih komunista na koje se oni pozivaju-nema!Isto,kad govore o zločinima kako su komunisti ubijali u Rusiji,Španiji itd,a neće da kažu što je bilo s popovima s druge strane,koji su bili uključeni u kontra stranu,to prešute“, smatr Fumić.

Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić:

"Apsolutno smatram da treba istražiti sve zločine, s tim da mislim da je pravosudje sporo i mislim da je riječ o zakašnjelom procesuiranju čak i zločina iz Domoivnskog rata. Kad govorimo o političkoj volji – nema političke volje za istraživanje zločina iz bilo kog vremena!Suočavanje s prošlošću još uvijek je jako neprijatna tema,bez obzira na to tko su mrtvi, a tko počinitelji.Hrvatsko pravosudje se s time bori, vrlo često čak i unatoč pritiscima iz samog društva.To je, nažalost, put koji ide polako, ali –ide“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG