Dostupni linkovi

Građani ne vjeruju Newsweekovoj pozitivnoj ocjeni


Zagreb, jedan od tržnih centara, ilustrativna fotografija, 2009.
Na svjetskoj rang-listi od 100 zemalja, u kojima je američki tjednik Newsweek analizirao uvjete za život i rad, Hrvatska je zauzela visoko 28 mjesto, čak ispred osam zemalja Europske unije.

Prve tri najugodnije zemlje za život su, prema Newsweekovoj ljestvici, Finska Švicarska i Švedska, Slovenija je na 24. mjestu, a ostalih država iz bivše Jugoslavije i nema na ljestvici.

Ocjenjivao se, uz ostalo, sustav zdravstva,obrazovanja, gospodastva i političkog okruženja, no, hrvatski građani 'ne vjeruju' Newsweeku i kažu da sami najbolje znaju kako žive, a tako visokom pozicijom iznenađeni su i mnogi analitičari.

Zaustavljeni Zagrepčani uglavnom su ironizirali Newsweekovu ocjenu:Naravno da hrvatsku situaciju ne ocjenjuju svi baš tako crnom, ali među više od 30 zaustavljenih Zagrepčana samo ih je troje reklo kako smatraju da je Newsweekova ljestvica realna:Newsweek je Hrvatsku po gospodarskom, obrazovnom i zdravstvenom okruženju svrstao ispred Poljske, Slovačke i Mađarske,odmah iza Češke i Slovenije.

Tako visokom pozicijom iznenađeni su i neki hrvatski analitičari iako priznaju da je, unatoč svim manjkavostima, Hrvatska, zadnjih godina, učinila znatan napredak te da, u odnosu na globalnu situaciju u svijetu svakako spada u ugodnije zivotne destinacije. No, u svim takvim istraživanjima, upozorava ekonomski analitičar Damir Novotny, ima i dosta subjektivnog:

„Jedan od 3 najvažnija činitelja u takvim istraživanja,osim ekonomskih, su i subjektivni, odnosno 'life style' činitelji. I to se odnosi i na Hrvatsku. Hrvatska je zemlja koja ima mediteranski položaj i to je, u tom subjektivnom pogledu, čini pogodnom za život. Vrlo često naši građani uspoređuju, naravno, svoj položaj s položajem neusporedivo razvijenijih zemalja poput Švicarske, Sjeverne Italije, Austrije, Njemačke, ali ako to stavimo u kontekst globalne slike i globalne ekonomije, onda, moramo doista biti zadovoljni“, zaključuje Novotny.

Pozicija je u svjetskim razmjerima vrlo visoka, ističe i Višeslav Raos iz Centra za politička istraživanja.

„No, nije to podatak kojim bi se netko mogao sada kititi. Ne treba zaboraviti ni motive ljudi koji su to sastavljali i koji su sigurno mjerili i to da je Hrvatska zemlja s prilično ugodnom klimom, s razvijenim turizmom, s dodatnim sadržajima i sve to, naravno, pridonijelo boljim rezultatima, ali ne treba biti euforičan, niti bi Vlada to trebala koristiti kako se u Hrvatskoj 'odlično živi'. Ali, to jest pokazatelj da se Hrvatska doista kreće prema toj donjoj skupini zemalja po ukupnoj kvaliteti života", zaključuje Raos.
XS
SM
MD
LG