Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slab civilni nadzor nad oružanim snagama


Hrvatski vojnici na jednoj od parada 2009. godine
Saborsku raspravu o izvještaju o stanju u hrvatskim Oružanim snagama za prošlu godinu obilježila su upozorenja o nedostatku sredstava za obranu i polemike između vladajućih i opozicije oko civilnog nadzora nad Oružanim snagama.

Civilni nadzor nad Oružanim snagama nije laka stvar, zaključak je nakon žustre rasprave u srijedu u Saboru, u kojoj je oporbeni predsjednik saborskog Odbora za obranu Boris Šprem prozvao Ministarstvo obrane za nedovoljnu suradnju, a ministar obrane Branko Vukelić odgovorio mu je kako – politizira.

Prošle jeseni četiri su hrvatska vojnika u Afganistanu odbila izići na teren u nedovoljno oklopljenom vozilu. U međuvremenu su američki partneri osigurali dovoljan broj primjereno oklopljenih vozila za hrvatski kontigent u toj misiji, ali Šprem upozorava da su članovi Odbora informaciju o incidentu dobili iz medija, dok službene informacije još nema, iako ju je Ministarstvo obrane obećalo dostaviti.

„Pa ja sad postavljam pitanje: a kako to Hrvatski sabor obavlja – kako piše u Ustavu – demokratski nadzor nad radom Oružanih snaga Republike Hrvatske ako njegovo matično radno tijelo, pa i na obećanje Ministarstva obrane, ne može dobiti jedan takav izvještaj! Postavljam pitanje – a kako Sabor onda može obavljati taj nadzor?“

Sabor Hrvatske, Foto: zoomzg
Treba poštivati proceduru i pričekati da se dovrše stegovni postupci, odgovorio je ministar obrane Branko Vukelić, optužujući Šprema za politiziranje i političko prepucavanje.

„A pri tom Odbor za obranu ima usmena izvješća i može dobiti sve informacije, što god zaželi. To želim ovdje jasno i glasno reći, da se ne bi dovodilo u pitanje je li moguć demokratski nadzor nad Oružanim snagama i Ministarstvom obrane ili nije. Jer, on je veći nego ikada do sada i držim da je to dobro.“

Za opremu tek 20 milijuna


Demokratska kontrola, odnosno civilni nadzor nad Oružanim snagama postoji, ali saborski Odbor za obranu kao tijelo koje provodi taj nadzor postoji tek dvije godine, kaže za RSE vojni analitičar Igor Tabak.

„Dakle, mi smo u temi demokratskog nadzora nad Oružanim snagama zapravo jako friški, i to se vidi. U djelovanju matičnog odbora akti i akcije koje se poduzimaju su svako malo – prvi puta! To je s jedne strane jako dobro, to je veliki pomak u cijelom našem demokratskom uređenju u državi, a sa druge strane – tu još ima jako mnogo puta za proći.“

Obrana i unutarnji poslovi segmenti u kojima se najviše štedilo i kod donošenja proračuna za ovu godinu i u aktualnim rebalansima proračuna. Oporbeni saborski zastupnik Damir Kajin iz Istarskog demokratskog sabora iznio je izračun po kojem oko 650 milijuna eura godišnje ide na plaće i rashode u Oružanim snagama, dok tek nešto preko 20 milijuna eura ide na opremu.

„Imamo sjajne mladiće, imamo sjajne cure – to je ona osnova, to treba istaknuti, ali oprema nam je onakva kakva s tim novcima jedino može i biti – gotovo neoperativna.“

Vojni analitičar Tabak nije želio komentirati Kajinov izračun, ali kaže da novca definitivno manjka, i da Ministarstvo obrane plaća ceh činjenici da je troškove planiralo - racionalno.

„Naše obrambene financije su trenutno u bitno lošijem stanju nego većina ostalih dijelova javnih i državnih financija, i to iz jako jednostavnog razloga: vojska je planirala u skladu sa zapadnim i NATO standardima! To nije bilo ono planiranje – traži sto puta više, pa kad dobiješ bilo što – super si. Vojska je planirala dosta čvrtsto i argumentirano, svi ti projekti i planovi prošli su Sabor i Vladu, sve moguće instance, ali praktički ništa od njih se ne provodi.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG