Dostupni linkovi

Protuvladini prosvjedi u Zagrebu se nastavljaju


Protuvladini prosvjedi u Zagrebu, 2. ožujka 2011
Protuvladini prosvjedi u Zagrebu, 2. ožujka 2011
Očekuje se da će protuvladini prosvjedi u Zagrebu u petak uvečer biti i masovniji nego u srijedu, kada se skupilo oko pet tisuća ljudi, a najavljeni su prosvjedi i u Puli i Rijeci.

“Ovo je šesti prosvjed u Zagrebu u 11 dana, i prosvjedi će se nastaviti, jer nema naznaka da se uzroci nezadovoljstva mijenjaju,” kaže za naš radio novinar “Novog lista” Tihomir Ponoš, koji je pratio sve dosadašnje zagrebačke prosvjede.

“Prosvjednicima idu na ruku dvije stvari. Prvo, što su prosvjedi postali izrazito mirni, jer to je jedini način da privuku sve više i više prosvjednika – nitko ne želi ići na prosvjede na kojima može dobiti bocu ili ciglu u glavu – i drugo, u perspektivi im ide na ruku meteorologija, jer ipak dolazi proljeće, dulji dani i toplije vrijeme, a pokazalo se da se i po ovoj hladnoći na prosvjedu može okupiti pet tisuća ljudi”
, ocjenjuje Ponoš.

Profesor političke psihologije na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivan Rimac kaže za naš radio kako se politički etablišment, dakle i vladajući i opozicija, jednostavno ne snalaze u ovoj situaciji.

“Pitanje je – kako politički establishment može reagirati, a da ti prosvjedi počnu padati u brojnosti? Za sada načinom kako reagiraju – a i šef Socijeldemokratske partije Milanović se u svojim istupima obraća Jadranki Kosor, a ne njima - svi oni samo dodaju ulje na vatru”
, navodi Rimac.

Ključna stvar je politika


Ponoš naglašava kako od samog početka prosvjeda ime niti jednog opozicijskog političara nije spomenuto u pozitivnom kontekstu, što bi opoziciju svakako trebalo zabrinuti.

Ako se i raspišu izbori, što je jedan od zahtjeva prosvjednika, što je sa ostalim njihovim zahtjevima – u prvom redom smanjenjem broja nezaposlenih i socijalnom pravdom?

FOTOGALERIJA: Hrvatska: Antivladini prosvjedi u Zagrebu, veljača, ožujak 2011

“Ne postoji opcija koja trenutno može ispuniti njihove zahtjeve iz jednostavnog razloga što su problemi u Hrvatskoj strukturne naravi, i – obrni okreni – da bi se oni riješili trebaju godine! Ali sam čin izbora i formiranja nove vlasti će vrlo vjerojatno donijeti određeno olakšanje u društvu, a onda ćemo vidjeti što i kako će nova vlast raditi i kako će uspijevati preokretati smjer u kojem se giba Hrvatska”, smatra Ponoš.

Pojavljivanje jednog od organizatora prošlotjednih veteranskih prosvjeda, umirovljenog ratnog zapovjednika policijskih specijalaca Željka Sačića na konferenciji za novinare marginalne desne Hrvatske stranke prava razriješilo je misteriju tko stoji iza tih prosvjeda, koje je obilježila antisrpska i antieuropska retorika.

“Tihomir Purda je oslobođen, ali Vlada nije ispunila niz naših ostalih zahtjeva”
, kazao je Sačić na novinarski upit o mogućem nastavku veteranskih prosvjeda.

“Naravno da ćemo sada razraditi taktiku, vidjeti ... Ostao je još velik posao ispred nas. Ključna stvar je – kao što vidimo – politika”
, naveo je Sačić.

“Sačićevo pojavljivanje na pres-konferenciji pravaša, koji očito i ovim prosvjedima nastoje svoj izborni rejting podići sa svega jednog zastupnika u Saboru, neće pridonijeti nastavku veteranskih prosvjeda, nego čak naprotiv”
, ocjenjuje za naš radio profesor Rimac.

“Veteranska populacija će se sada rasuti na različite političke opcije i političke stavove i time - a pogotovo sa puštanjem Purde – ta priča se gubi i sada više neće biti monolitnosti te skupine”
, kaže profesor Rimac.

I velika većina veteranskih udruga čije vodstvo nije podržavalo prosvjede ocijenila je u petak da nakon puštanja Tihomira Purde na slobodu više nema razloga za izlazak na ulice.
XS
SM
MD
LG