Dostupni linkovi

Antivladin prosvjed bez jasnih ciljeva


Prosvjedi u Zagrebu, 22. veljače 2011
Prosvjedi u Zagrebu, 22. veljače 2011
Hrvatskoj treba stabilnost, a ne prosvjedi koji mogu ugroziti završetak pregovora s Europskom unijom, kazala je premijerka Jadranka Kosor, komentirajući sinoćnje i za sutra najavljene antivladine prosvjede.

“Hrvatskoj trebaju mir i stabilnost. Treba završiti pregovore i svaka nestabilnost u Hrvatskoj znači upravo zapreku na tom putu. Dakle, ako budemo bili na cesti, nećemo završiti pregovore. Vjerujem da većina građanki i građana Republike Hrvatske to prepoznaje i zna”
, kazala je Kosor.

Sa njom se ne slaže oporbena predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske s Europskom unijom Vesna Pusić.

“Po mom mišljenju, to - tko je na vlasti u Hrvatskoj - zaista nema veze sa ulaskom Hrvatske u Europsku uniju”, navodi Vesna Pusić.
"Tko je na vlasti u Hrvatskoj - zaista nema veze sa ulaskom Hrvatske u Europsku uniju”, navodi Vesna Pusić.


Oporbeni socijaldemokrati kažu da bi sve riješili prijevremeni izbori.

“Apsolutno je kriva Vlada i vrijeme je da odu. Apsolutno ne podržavam ono što prosvjednici kažu, nego tražim da se raspiše izbore, i mislim da je to rješenje koje bi smirilo ovu situaciju”
, kaže saborski zastupnik Ranko Ostojić.

A kako je to u četvrtak uveče izgledalo? Jedanaestero privedenih, troje lakše povrijeđenih, od kojih jedna policajka, policija je zbog agresivnosti dijela prosvjednika upotrijebila razblaženi suzavac.

Iako se protuvladin prosvjed danima najavljivao na Facebooku, na njemu je bilo od 300 do 800 ljudi, ovisno o izvoru. Prosvjednici najavljuju prosvjede i u subotu, kako bi se “naslonili” na prosvjed veterana.

Neartikuliran izraz socijalnog očaja


Agresivnost kod dijela prosvjednika koja je podsjećala na ponašanje navijačkih skupina zabrinula je mnoge.

“Ozbiljni prosvjedi imaju jasnu poruku i jasno postavljene ciljeve. Ovaj prosvjed jučer osim poziva na ostavku i vrijeđanja Vlade nije imao nikakvih drugih jasnih ciljeva niti rješenja koja bi dovela do promjene tog stanja. Time nasilnost tog prosvjeda dobija neku drugu dimenziju”
, ocjenjuje politički analitičar Ivan Rimac.

Žarko Puhovski
O dimenzijama i dometu prosvjeda u četvrtak za naš radio govori politički analitičar Žarko Puhovski:

“Po mom sudu, tu se radi o malobrojnom i još uvijek neartikuliranom izrazu socijalnog očaja. Nisu svi ti ljudi sami na socijalnom dnu. Neki od njih imaju jako skupu odjeću, to se može vidjeti, ali nastupaju u ime očaja, kao manekeni, recimo to tako.”


U subotu u Zagrebu prosvjeduje dio veteranskih udruga nezadovoljnih ponašanjem hrvatskih vlasti u “slučaju Purda”. Jedan od organizatora, umirovljeni policijski general Željko Sačić kaže kako je prosvjed poruka vladajućim elitama da odu s vlasti.

“Ta poruka je isprovocirana jednom ogromnom nepravdom koja je počinjena našem najmanjem bratu, suborcu - gospodinu Purdi - koji je žrtva nefunkcioniranja pravnog sustava, koji je žrtva bešćutnog birokratskog odnosa!”
, kaže Sačić.

Većina analitičara slaže se u tome da su prosvjedi ratnih veterana pokušaj pridobivanja dijela nezadovoljnih HDZ-ovih glasača. Profesor Puhovski pak upozorava kako je sasvim moguće da veteranski prosvjednici u subotu zapravo rade za dolazak socijaldemokrata na vlast.

"To organizatorima sigurno nije ni na kraj pameti, ali oni ne shvaćaju binarnu logiku sadašnje situacije. U tom pogledu čini mi se da se nešto ozbiljnije neće događati”, zaključuje profesor Puhovski.
XS
SM
MD
LG