Dostupni linkovi

Hoće li niz skandala srušiti Vladu?


Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Analitičari to ne drže vjerojatnim, ali upozoravaju da bi premijerka i predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, trebala unutarstranačkim izborima ojačati svoju poziciju u stranci, pa onda i u Vladi.

Opozicija traži opoziv potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zbog povezanosti sa skandalom u Podravki, neuspjeha prvog kruga privatizacije brodogradilišta i lošeg stanja u mirovinskom sustavu. Ministar obrane Branko Vukelić završio je nakon srčanog udara u bolnici, što nikako ne treba povezivati sa obnovom istrage oko afere „Brodosplit“, gdje je nestalo šest milijuna dolara, a on je tada bio ministar gospodarstva i predsjednik nadzornog odbora tvrtke. Ministar prometa Božidar Kalmeta vjerojatno zaobilazi kioske sa novinama jer se gotovo svakog dana pojavljuje novi skandal u nekom od javnih poduzeća, za što su se čak zainteresirali i europski antikorupcijski organi.

Udarci su svakodnevni i mnogi se pitaju neće li se Vlada Jadranke Kosor od tih udaraca raspasti?

Analitičari ne očekuju takav rasplet situacije. Svi ovi skandali izlaze u javnost kao rezultat frakcijskih borbi unutar vladajuće stranke – danas je primjerice demantirana jučerašnja vijest kako Polančecu klipove podmeću stranački kolege – potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i ministar financija Ivan Šuker - ali ti skandali sami po sebi neće raščistiti situaciju, kaže politički analitičar Marinko Čulić:

„Njima odgovara status quo. Već ima dva-tri presedana gdje su ministri izmigoljili, iako je logika istrage morala doći do njih. Ona je stala na stepenicu-dvije ispod toga i oni nemaju ništa protiv toga, osim što je to vrlo stresno, pa neki od njih dobiju srčani udar. U principu, nisu ugroženi ukoliko se tu malo dublje ne zakopa. Unutar stranačke frakcijske borbe neće same po sebi iščistiti situaciju jer one postoje 20 godina.“

Drugi je problem u tome što se opozicija – ma koliko deklaratorno traži izvanredne izbore – boji mogućeg preuzimanja vlasti kao vrag tamjana, kaže Čulić:

„SDP je uvijek bio sklon k tome da mu vlast padne u krilo, da više na svom uništenju napravi HDZ, nego oni sami, tako da je to već dio viđenog načina vođenja političke igre. Ne bih rekao da je Vlada pred raspadom. Problem je u tome da se afere, koje krčkaju sve vrijeme, nikada ne dovedu sasvim do kraja.“

Zato bi Jadranki Kosor bilo najracionalnije da raspiše unutarstranačke izbore, pa, ako na njima pobijedi, to bi ojačalo njenu poziciju u stranci, ali i u Vladi:

„Ako bi to sve dosta brzo napravila, već početkom sljedeće godine, mislim da bi onda mogla izvršiti veću rekonstrukciju Vlade. Onda ne bih potcijenio mogućnost da ona svoj mandat, koji ionako ima nekih dobrih strana, napravi još boljim i pozicionira svoju stranku pred sljedeće parlamentarne izbore na prilično čvrstim pozicijama.“

Pad Vlade ne očekuje ni politički analitičar Davor Gjenero. On podsjeća da Vlada ima solidnu potporu u Parlamentu i da, usprkos povremenim iskricama, nema nekog povoda za raspad vladajuće koalicije:

„Za Vladu je potencijalno puno opasnije to što uskoro mora pripremiti proračun, koji će po prvi puta biti manji nego prošlogodišnji, što mora početi voditi ozbiljnu restriktivnu fiskalnu politiku, nego to što se dese pojedini korupcijski skandali.“

Dakle, očekivanja su da će Vlada biti stabilna, bar do proračuna. Račanova Vlada pala je ponajviše zbog toga što je išla rezati plaće državnoj i lokalnoj upravi. Hoće li i Jadranka Kosor ponoviti istu grešku?
XS
SM
MD
LG