Dostupni linkovi

Uhićen general Kruljac, četvrti čovjek Hrvatske vojskeDnevnik.hr Video: Kruljca odvode iz stana u zagrebačkim Remetama

Enis Zebić

Četvrti čovjek u hijerarhiji Hrvatske vojske, zapovjednik Kopnene vojske general-pukovnik Mladen Kruljac uhićen je u petak ujutro u svom stanu u Zagrebu.

Tereti ga se za malverzacije oko zemljišta u Sibinju nedaleko Slavonskog Broda, a uz njega uhićen je i poduzetnik Ivan Rimac.

Policija istražuje i šefa HDZ-a Brodsko-posavske županije i predsjednika Županijske skupštine Zdravka Sočkovića i HDZ-ovog predsjednika općine Sibinj Ivicu Batinića, a dostavljena im je dokumentacija i za devet visokih časnika i djelatnika Ministarstva obrane.

Pokušali smo istražiti – za što se tereti Kruljca. Jerko Zovak, urednik slavonskobrodskog portala “SBPLUS” i nekadašnji SDP-ov političar kazao je za naš radio kako se najvjerojatnije radi o malverzacijama sa 27 hektara atraktivnog zemljišta pored auto-ceste nedaleko Slavonskog Broda.

Mladen Kruljac, foto: Index.hr
Bivši premijer Ivo Sanader poklonio je tu zemlju gradu Slavonskom Brodu za industrijsku zonu, međutim na molbu Sočkovića, porijeklom Livnjaka, i uz intervenciju tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera, također Livnjaka, zemljište je oduzeto gradu Slavonskom Brodu i predano općini Sibinj, kojoj je na čelu Livnjak Ivica Batinić, kaže Zovak.

“Međutim, Batinić to nije tražio da dobije za industrijsku zonu, nego da ju proda Ivanu Rimcu, i da tu dobro zarade svi u tom procesu. A je li ovdje Kruljac bio uključen u nešto protuzakonito – ne znam, ali eventualno može biti optužba da je upotrebljavao vojnu imovinu - za sada već prodano društveno zemljište - u privatne svrhe.”

Dakle, Batinić je to prodao Rimcu, također Livnjaku, a Kruljac je – ako je ova konstrukcija točna – sudjelovao na način da su njegovi podređeni vojnom mehanizacijom izveli infrastrukturne radove na tom zemljištu vrijedne nekoliko milijuna kuna.

Mesićeva zaštita?

Kruljac je u Hrvatskoj vojci od prvog dana, međutim njegova karijera se naglo ubrzava nakon dvijetisućite. Vojni stručnjak “Jutarnjeg lista” Krešimir Žabec za naš radio kaže kako valja lučiti dva Kruljca – dobrog vojnika koji je možda najzaslužniji za preustroj Hrvatske vojske prema NATO standardima, i osobu sklonu ekscesima i optužbama za reket u rodnom Slavonskom Brodu.

Slavonski Brod
Međutim, te se ekscese nije sankcioniralo – što zbog Kruljčevih vojnih uspjeha, što zbog navodne potpore bivšeg predsjednika Mesića s kojim se – kako prenosi kolega Žabec - Kruljac zbližio godine 2000, kada je Mesić umirovio 7 aktivnih generala koji su zajedno sa još nekoliko umirovljenih generala javno prozvali Stjepana Mesića i Ivicu Račana zbog suradnje s Hagom.

”Tada je on došao predsjedniku Mesiću i rekao: ‘Predsjedniče, ja sam uz vas, napravit ćemo sve da tu situaciju riješimo i da ne bude nikakvih problema u vojsci.’ Time je Kruljac tada definitivno pridobio Mesića uz sebe, i Mesić je čvrsto stajao uz njega. To se vidjelo i 2007. godine, kada ga je izvanredno promaknuo u čin general-pukovnika i pritom jedino njemu– iako je tada bilo više visokih časnika koji su promaknuti, čak i redovno - poklonio skupocjeni sat, što se naravno smatra još jednim dodatnim dokazom privrženosti bivšeg predsjednika Mesića generalu Kruljcu”, ocjenjuje Žabec.

Mesić je u izjavi za javni radio odbio neku posebnu bliskost

Stjepan Mesić odbija tvrdnje o nekoj posebnoj bliskosti sa Kruljcem i nekom navodnom štićenju Kruljčevih ekscesa.

sa Kruljcem i neko navodno štićenje Kruljčevih ekscesa.

“Mogu reći samo to da sam ja kao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik svaki tjedan imao sastanak sa svojim vojnim savjetnikom – načelnikom Glavnog stožera generalom Josipom Lucićem. U svim tim referatima uvijek je naglašavana stručnost i besprijekorna disciplina i rad generala Kruljca”, kazao je Mesić.
.
Vojni analitičar Igor Tabak u izjavi za naš radio pozitivno ocjenjuje razvoj događaja.

“Taj cijeli slučaj - razne glasine o organiziranom kriminalu, o zlouporabama raznih vrsta, o ponašanju koje ne dolikuje časniku – to su sve stvari koje su već same po sebi trebale biti uzete u obzir. Međutim, očito su se tek u zadnje vrijeme posložile neke strukturne promjene – i u Uredu predsjednika na Pantovčaku i u Oružanim snagama – posebno tijekom zadnjih šest mjeseci koje su konačno postavile okvir za raščišćavanje brojnih nebuloza, pa evo i ove kadrovske”, zaključuje Tabak.
XS
SM
MD
LG