Dostupni linkovi

Ubojstvo Antonije Bilić: Sustav (ni)je zakazao


Potraga za Antonijom Bilić, 28. lipnja 2011, foto: Dnevnik.hr
Potraga za Antonijom Bilić, 28. lipnja 2011, foto: Dnevnik.hr
I dok hrvatska policija uz pomoć bespilotnih letjelica Hrvatske vojske, vatrogasaca, ronilaca i Gorske službe spašavanja i slovenskih vojnih i policijskih stručnjaka sa sonarom i dalje u koritu rijeke Krke u dalmatinskom zaleđu traga za tijelom Antonije Bilić, njezin ubojica Dragan Paravinja, koji je bar dvanaest puta silovao ili pokušao silovati različite djevojke čeka u sarajevskom zatvoru izlazak pred sud, a obitelj nesretne Antonije nije jedina koja se pita – a kako se to moglo dopustiti?

Antonijina sestra Ana Bilić kazala je kako je očito cijeli sustav zakazao, jer se Paravinja slobodno šetao preko tri države.
Ana Bilić zatražila je da se zbog ovog slučaja sastanu premijeri Hrvatske, Srbije i BiH i nađu način da se slučajevi poput ovoga više nikada ne ponove.

“Po nama cijeli je sustav definitivno zakazao, i po nama ovako nešto ne da se ne smije ponoviti nego ću ja – odgovorno tvrdim sa svojim imenom i prezimenom - učiniti sve da se ovako nešto više nikada u Hrvatskoj ne ponovi”, kazala je Ana Bilić.

Ana Bilić zatražila je da se zbog ovog slučaja sastanu premijeri Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i nađu način da se slučajevi poput ovoga više nikada ne ponove.

Vozač kamiona Dragan Paravinja, uhićen u Bosni i Hercegovini, priznao je ubojstvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, nakon što ju je pokušao silovati.

U Srbiji su zabilježena dva njegova silovanja i tri pokušaja silovanja u Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Pazovi i Golubincima.

Ubijena djevojka Antonija Bilić
U BiH je pet puta bio osumnjičen za silovanje, a u Hrvatskoj se – uz slučaj Antonije Bilić - sumnja na još dva pokušaja silovanja.

U Srbiji je osuđen na četiri i po godine zatvora, i zbog neodazivanja na izvršenje kazne za njim je raspisana međunarodna tjeralica, a međunarodna tjeralica je raspisana za njim i u BiH.

Treba bolje primjenjivati sporazume

Kako je moguće da je on slobodno šetao Hrvatskom i činio zločine? Ministar pravosuđa u hrvatskoj Vladi Dražen Bošnjaković odgovara kako nitko nije tražio njegovo izručenje, a i da je tražio, donedavno ga Hrvatska ne bi ni mogla izručiti, jer ima i hrvatsko državljanstvo.

“Također – ono što je bilo možda moguće – da Republika Hrvatska preuzme izvršenje te kazne koja je njemu određena u pravomoćnoj presudi. Niti takav zahtjev nismo imali, dakle - nismo imali formalnih uvjeta za bilo kakvo postupanje”, ustvrdio je ministar.

Ministrica pravosuđa u Račanovoj vladi Ingrid Antičević Marinović
podsjeća da su Hrvatska i Srbija sklopile do sada tri sporazuma o suradnji u borbi protiv kriminala, i da bi se boljom primjenom tih sporazuma sigurno moglo riješiti bar dio problema.

“A neovisno o tim ugovorima, po Zakonu o kaznenom postupku, a po načelu univerzaliteta, Hrvatska može pokrenuti postupak, a onda na temelju suradnje između državnih odvjetništava o pružanju dokaza i sama suditi za počinjenje kaznenih djela koja su takve osobe počinile na području druge zemlje ili na štetu državljana druge zemlje”, kazala je Antičervić Marinović.

Što se ugovora Hrvatske i Srbije tiče, tu se otvara niz pitanja. Primjerice, temeljem ugovora iz 1998. dvije bi države trebale svakih 6 mjeseci razmjenjivati kaznene evidencije, pa Paravinja za hrvatsku stranu ne bi dugo vremena bio nepoznanica.

Osim toga, dvije su države pred godinu dana potpisale ugovor o izručenju vlastitih državljana. Zbog straha od političke zloupotrebe kod slučajeva ratnih zločina, izručenje je ograničeno samo na organizirani kriminal i korupciju.

A da osim ratnih zločina i organiziranog kriminala postoje i “obični” zločinci – silovatelji i ubojice – to se očito – zaboravilo!
XS
SM
MD
LG