Dostupni linkovi

Hrvatsko 'za' podsticaj ostatku Zapadnog Balkana


Referendum o EU, Hrvatska, 22. januar 2012.
Referendum o EU, Hrvatska, 22. januar 2012.
Građani Hrvatske su na referendumu u nedelju podržali ulazak svoje zemlje u Evropsku uniju.

Da li će to pojačati entuzijazam u ostalim zemljama Zapadnog Balkana za evropske integracije, a koji je u naglom padu nakon izbijanja globalne ekonomske krize, pre svega u evrozoni.

Pesimisti smatraju da će nakon ulaska Hrvatske, na neki način biti spuštena „gvozdena zavesa“, odnosno da neće biti prijema novih zemalja za duže vreme.

Ima procena i da će EU nakon negativnih primera sa Grčkom, Bugarskom i Rumunijom, „podići lestvicu“, odnosno zaoštriti uslove.

Takođe, da li bi uprkos najave nedvosmislene podrške ostalim zemljama, Hrvatska ipak mogla da zaošti svoju poziciju oko nerešenih bilateralnih pitanja, kao što je to Slovenija činila pre nekoliko godina u sporu oko granice sa Hrvatskom.

Hrvatsko iskustvo Srbija najpre vidi kao dokaz da Evropska unija, uprkos krizi, nije odustala od proširenja, ali i kao mogućnost da u godinama pre konačnog pristupanja na putu evrointegracija dobije još jednog partnera iz susedstva, piše Zoran Glavonjić u tekstu Referendum u Hrvatskoj (ne)će uticati na evroskeptike u Srbiji.

Referendum u Hrvatskoj o ulasku u EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
Za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju potencijalnog kandidata i regionalnog partnera članstvo Hrvatske u EU prilika je za ubrzavanje reformskih procesa, ali i izazov koji je neophodno prevazići kako bi efekti bili pozitivni, navodi se u tekstu Tine Jelin-Dizdar U BiH optimizam nakon hrvatskog 'za' EU.

Odluka građana Hrvatske da se njihova država u punoj meri priključi EU je izazvala jednoglasnu pozitivnu reakciju u Crnoj Gori, gde smatraju da će im to pomoći u evrointegracijama, piše Esad Krcić u tekstu Hrvatska probudila evroentuzijazam u Crnoj Gori.

Hrvatska će, i nakon ulaska u Europsku uniju, nastaviti da pruža svu tehničku i političku podršku svojim susedima na jugoistoku Evrope, da se i oni što pre pridruže Europskoj uniji. Hrvatski političari, privrednici, a i većina građana, ističu da je to u interesu i same Hrvatske, piše Ankica Barbir Mladinović u tekstu Nakon ulaska u EU Hrvatska nastavlja pomagati susjedima.

Da li će pozitivan ishod referenduma u Hrvatskoj pojačati entuzijazam u ostalim zemljama Zapadnog Balkana za evropske integracije, a koji je u naglom padu nakon izbijanja krize u evrozoni?

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa Hrant Kostanjan (Hrant Kostanyan) iz Centra za studije evropske politike (CEPS) u Briselu i Roza Balfor (Rosa Balfour), ekspert u Centru za evropsku politiku (EPC) ocenjuju da Uspeh Hrvatske neće olakšati put u EU susedima.
XS
SM
MD
LG