Dostupni linkovi

Studenti prosvjedom traže besplatni studij za sve


Prosvjedi na Filozofskom fakultetu, listopad 2011.
I treći dan traje blokada studentske referade na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Prosvjednici traže da se ispuni vladino obećanje o besplatnom studiju za sve koji to žele. Prosvjednici su ogorčeni što Filozofski fakultet naplaćuje oko 800 eura godišnje školarine studentima druge i treće godine studija koji studiraju “iz osobnih potreba”, njih oko 500.

“Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje”, piše na velikom transparentu koji prekriva ulaz u studentsku referadu na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Pred transparentom se već treći dan smjenjuju studenti koji – uredno u tri smjene – blokiraju ulaz u referadu od jutra do 16 sati, kada službenici iz referade odlaze kućama.

Prošle jeseni brucoši su upisani s obećanjem da će studirati besplatno, međutim sada ih pola od onih koji su uspješno položili sve ispite - oni koji studiraju “iz osobnih potreba” - moraju platiti godišnju školarinu od 6000 kuna, odnosno
“Cijeli problem, čije posljedice snose studenti, rezultat je loše politike u sustavu visokog obrazovanja", kaže profesor David Šporer.
oko 800 eura.

Prosvjednici, koji većinom žele ostati anonimni, jer – kako kažu - ne žele da mediji od njih proizvode lidere, kažu da je blokada jedini što im je preostalo.

“Ništa konkretno ne možemo znat’ nit možemo bit’ spremni na išta, tak’ da smo zapravo u gadnoj situaciji. I normalno da je blokada jedna takva realna reakcija.”

Dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Damir Boras i u srijedu je ponovio kako fakultet mora naplatiti po 800 eura godišnje školarine, jer si – kako tvrdi – ne mogu drugačije priuštiti, i odbija teze kako se ništa ne zna.

“Prošle godine bio je objavljen natječaj, bilo je objavljeno koliko točno studenata ide uz potporu Ministarstva, i koliko ide iz osobnih potreba, i oni su to svi znali. Ja vjerujem da su neki od studenata ili dosta njih mogli povjerovati da će Ministarstvo to preuzeti, ali – to nije bilo ni prošle godine...”, kaže Boras.

Financijski teret prebačen na studente

“Cijeli problem, čije posljedice snose studenti, rezultat je loše politike u sustavu visokog obrazovanja i loših odnosa na relaciji fakulteti – sveučilište – vlast, odnosno resorno ministarstvo”, komentirao je jedan od članova sindikata Akademska solidarnost koji podupire studentsku blokadu, profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta David Šporer.

“Sveučilište i fakulteti odlučili su bez otpora prema državi financijski teret jednostavno prebaciti na studente kao najslabiju kariku. Umjesto da pritisnu sistemski najjačega, odlučili su pokazati svoju snagu na najslabijima”, kaže profesor Šporer.

Aleksandra Relić
Aleksandra Relić
Iz Ministarstva znanosti odgovaraju da bi sve bilo riješeno da se studenti i dio akademske zajednice nisu ljetos usprotivili donošenju paketa zakona o znanosti i visokom obrazovanju, gdje je – tvrde – sve riješeno oko besplatnog studija za sve.

Upućeni odgovaraju da je riješeno na način da je ukinuta školarina, ali da je zato uvedena – upisnina! U međuvremenu blokada traje i dalje. Aleksandra studira antropologiju i njemački, i u blokadi je – iz solidarnosti.

“Mislim da je nepravedno to što moji kolege koji su položili sve ispite, imaju sve bodove i jako dobar prosjek moraju plaćati punu školarinu, i zbog toga se borim protiv toga.”

Njezin kolega koji se nije želio predstaviti mora platiti školarinu, jer nije dao sve ispite za prvu godinu na jednoj od dvije grupe koje studira, ali i on je tu iz solidarnosti.

“Pa, borim se za ostale da ne moraju platiti, zato što ja već moram platiti zbog svoje pojedinačne situacije. Ali smatram da ostali imaju šansu da ne moraju plaćati svoje obrazovanje!”

Ako se ne nađe neko rješenje, ukupno će oko 500 studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta morati platiti 800 eura godišnje školarine. To stoji ukupno oko 400 tisuća eura.

Čisto radi usporedbe, bivšeg premijera Ivu Sanadera se samo u jednoj od 6 afera - onoj oko INE i MOL-a - sumnjiči da je oštetio državu za 10 milijuna eura, dakle 25 puta više!
XS
SM
MD
LG