Dostupni linkovi

Hrvatska: Struka pozdravlja bh. prijedlog o koridoru kroz Neum


Neum, granica između BiH i Hrvatske, foto: Jure Divić/tportal.hr
Neum, granica između BiH i Hrvatske, foto: Jure Divić/tportal.hr
Dok struka pozdravlja rješenje za koridor kroz Neum što ga je u četvrtak u Dubrovniku predstavio pomoćnik ministra za infrastrukturu i komunikacije BiH Izet Bajrambašić, vladajuća hrvatska politika za sada šuti, iako je prijedlog na tragu njihovih predizbornih i postizbornih najava. Oporbeni je HDZ protiv i nastavlja zagovarati izgradnju Pelješkog mosta.

Riječ je o trasi stare autoceste preko neumskog područja, 7 do 8 kilometara od magistrale.

„Jednim dijelom bio bi to potpuno zatvoreni koridor, kojim bi ljudi i robe putovali bez zaustavljanja, i koji bi se dao na upravljanje Hrvatskoj“, kaže Bajrambašić.

„A to znači da bi u tom dijelu bio zatvoreni sistem korištenja, da bi uz cestu u duljini od 6 – 6 i po kilometara s obje strane bila postavljena ograda i video nadzor, pa bi na taj način granične službe i jedne i druge države imale signal i mogle vršiti kontrolu na taj način. Hrvatska bi u tom slučaju koristila u potpunosti auto-cestu, dakle sa aspekta upravljanja i održavanja bila bi kod Hrvatske“, pojašnjava Bajrambašić.

Drugi bi dio bio neumska zaobilaznica sa graničnim prijelazima.

„Ovaj drugi dio – sjevernije – on bi u stvari imao klasični način ulaska u Bosnu i Hercegovinu sa graničnim prijelazima, i – naravno – u sredini petlju gdje bi bio slobodan tok saobraćaja sjeverno i južno prema Neumu“, kaže Bajrambašić.

Bajrambašić vjeruje da bi Europska unija za to odobrila novac.

Predstojnik Zavoda za prometno planiranje na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti dr. Ivan Dadić u ime struke pozdravlja predloženo rješenje:

Spiritus movens hrvatske cestogradnje, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ocijenio je još ranije kako je ovakva ideja „vrlo savladiva“.

„Ja nisam ni taktičar, političar ni diplomat , ali mislim da Hrvatska može prihvatiti ovaj prijedlog. Mislim da bi to bila izvanredna stvar ako bi bh. strana dopustila da se to napravi. Dugoročno bi to bila stvarno super stvar za odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ako bh. strana ne bi ničime uvjetovala ni ucjenjivala Hrvatsku.“

Vrijeme teče – do hrvatskog ulaska u Europsku uniju je manje od 15 mjeseci...

„Možemo to napraviti do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odnosno do sljedeće sezone. Ako Hrvatska i Bosna i Hercegovina tome prionu ozbiljno i sa dobrom voljom, to je vrlo kratak rok, ali mislim da nije nemoguć!“, ocjenjuje Dadić.

Naravno, ulazak Hrvatske u schengenski režim nije automatski vezan sa sticanjem punopravnog članstva, nego se procjenjuje da će za to trebati još dvije godine, ali - kada se radi o problemu koji godinama nikako da se riješi – bolje je puhati i na hladno.

HDZ i dalje zagovara most

Nema očitovanja hrvatskih vlasti na Bajrambašićev prijedlog, osim što nam je u Ministarstvu vansjkih i europskih poslova potvrđeno da se ovoga tjedna o tome već razgovaralo na međudržavnoj razini.

Mjesto gdje je počela gradnja pelješkog mosta.
Mjesto gdje je počela gradnja pelješkog mosta.
Ni novi hrvatski ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se još očitovao o ovom konkretnom prijedlogu, ali on na tragu stava cijele aktualne hrvatske Vlade podupire izgradnju cestovnog koridora kroz Neum.

Odmah nakon imenovanja - pred dva dana - on je najavio da će mu prvi posao biti dogovor sa kolegama iz Bosne i Hercegovine oko koridora:

„Ovdje ne moramo govoriti isključivo o auto-cesti, nego možemo govoriti i o brzoj cesti koja ima dvije trake na svaku destinaciju, i na taj način smanjit ćemo trošak lokalnom stanovništvu.“

Spiritus movens hrvatske cestogradnje, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ocijenio je još ranije kako je ovakva ideja „tehnički, financijski i kako god hoćete – vrlo savladiva“.

Dubrovački HDZ-ovci koji drže vlast na županijskoj razini i dalje zagovaraju izgradnju Pelješkog mosta, iako on ne bi bio gotov ni do hrvatskog ulaska u Europsku uniju, ni do ulaska u schengenski režim dvije godine kasnije.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković kazala je da je županija istakla Pelješki most kao svoj prioritet, pa da je „razmatranje svih drugih ideja samo gubljenje vremena“, a na tom tragu bio je i župan Nikola Dobroslavić:

„Pelješki most rješava sve probleme povezivanja dvaju hrvatskih područja.“

Velika većina običnih Dubrovčana - a nije nevažno što oni o svemu misle - jedva čekaju da se cestovnim koridorom povežu sa maticom Hrvatskom.

U prilog takvom zaključku i tekst jednog dubrovačkog portala, koji je - izvještavajući s okruglog stola na kojem je Bajrambašić iznio svoj prijedlog - napisao kako je „pomoćnik ministra Bajrambašić svojim izlaganjem iznenadio prisutne te je njegov prijedlog naišao na opće odobravanje svih sudionika okruglog stola.“

Na redu je hrvatska politika.
XS
SM
MD
LG