Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska i Srbija potpisale Sporazum o gospodarskoj suradnji


Foto: Enis Zebić

U Zagrebu je potpisan Sporazum o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Srbije. Nakon gotovo dvogodišnjeg zahlađenja odnosa uzrokovanog kosovskom krizom, odnosi dvije države i dvije ekonomije vraćaju se u normalu.

Probleme ćemo rješavati korak po korak i nećemo ih trpati pod tepih, poručeno je nakon potpisivanja Sporazuma o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Srbije danas u Zagrebu. Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec pozdravio je predstavljenu inicijativu potpredsjednika srbijanske Vlade Mlađana Dinkića o imovini hrvatskih poduzeća u Srbiji i srpskih u Hrvatskoj – da se ne vraća imovinu, nego cjelokupnu aktivu, ali i obaveze:

Foto: Enis Zebić
„Danas je po prvi put prezentiran prijedlog da se ta potraživanja s jedne i s druge strane namiruju u preuzimanju, ne imovine, nego u preuzimanju kapitala. Mi ćemo – to je moja obveza – o tome izvijestiti sve članove Vlade, vrlo brzo se očitovati na ovu inicijativu i vjerojatno je još dorađivati.“

Zajednički je zaključak da se zajednički nastupi protiv nedavno donesenog Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Mlađan Dinkić ocijenio je da u uvjetima globalne krize, ovako ogoljeni protekcionizam ne može proći:

„Zajednički ćemo preduzeti aktivnosti da se taj njihov zakon polako stavi izvan snage, jer definitivno nisu ispoštovane procedure koje ima sporazum CEFTA. I naravno, i jedna i druga država će imati štete zbog toga što je BiH unilateralno podigla carine na jedan deo proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske i iz Srbije, što će štetiti privrednicima iz Srbije i Hrvatske. U tom smislu ćemo zajednički nastupiti kod CEFTA komiteta, obavestićemo naravno i predstavnike Evropske komisije.“

Foto: Enis Zebić
Predloženo je da se dug srbijanskih željeznica prema Hrvatskim željeznicama prebije isporukom vagona proizvedenih u Srbiji, dogovorena je intenzivnija suradnja veterinarskih inspekcija, pozdravljena je inicijativa obnove avionske linije Beograd – Pula, kao i JAT-ov interes za otvaranje linije Beograd – Dubrovnik. Potpredsjednik Polančec:

„Dogovoreno je, isto tako, povezivanje hrvatskih poduzeća u autoindustriji, sa ciljem da neka od njih postanu dobavljači Fiata. Kao što znate, Fiat je postao vlasnik Zastave i u Srbiji će proizvoditi Punto.“

Također, najavljen je interes hrvatske cestogradnje za sudjelovanje na natječajima za izgradnju auto-ceste na koridoru 10 kroz Srbiju.

Foto: Enis Zebić
Dobro je da se problemi dviju država rješavaju na pragmatičnoj osnovi, kaže za naš radio politički analitičar Davor Gjenero:

„Dobro je da su Hrvatska i Srbija naučile da mogu biti i saveznice, da ima dosta mjesta gdje su im interesi zajednički i da tu trebaju nastupati zajedno.“


Čini se da je kriza, izazvana slovenskom blokadom hrvatskih pristupnih pregovora, blagotvorno djelovala na Hrvatsku, kaže Gjenero:

„Hrvatska traži savezništvo tamo gdje ga nije bila naučila tražiti. Općenito, korak po korak, balkanska regija može postati normalnom regijom ako će države međusobno rješavati probleme onako kako ih rješavaju ozbiljne evropske države – pragmatično i u obostranom interesu.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG