Dostupni linkovi

U slučaju Purda ispitani Maslov i Janjić


Vukovar
Vukovar
U četvrtak su u Zagrebu i Vukovaru na zahtjev Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ispitani vukovarski ratni veterani Danko Maslov i Petar Janjić, koje srbijanska optužnica s početka devedesetih zajedno sa u BiH uhićenim Tihomirom Purdom tereti za ratni zločin, ubojstvo više ranjenih neprijateljskih vojnika u obrani Vukovara 5. studenog 1991. godine.

Obojica su porekli sve navode optužnice. Na ispitivanjima bili su uz županijske državne odvjetnike u Zagrebi i Vukovaru i sudac istražitelj i tužitelj beogradskog Višeg suda.

Maslovljev odvjetnik po službenoj dužnosti Emir Midžić kazao je kako zbog zakonskih odrebi ne može govoriti o detaljima njegovog iskaza.

„Odgovarao je na sva pitanja i on je doista spreman za suradnju s pravosudnim tijelima Republike Hrvatske – beskonačno, da tako kažem. Kada je sve to krenulo njega je to strašno pogodilo. On je prošao Niš, Stajićevo i Sremsku Mitrovicu. Rođeni je Vukovarac, sada živi u Zaprešiću...“
, naveo je Midžić.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je kako će zapisnici o saslušanju Maslova i Janjića po hitnoj proceduri biti dostavljeni hrvatskom Ministarstvu pravosuđa kako bi ih ono proslijedilo u Beograd.

„Zapisnik se dostavlja u Beograd, obzirom da se tamo vodi kazneni postupak, i na njihovim pravosudnim tijelima je da odluče – nakon što su provedene sve ove radnje – hoće li i dalje nastaviti sa postupkom i inzistirati na izručenju Tihomira Purde“
, kazao je Devčić.

Zamjena teza


Janjić je na saslušanju u Vukovaru također porekao sve navode optužnice i rekao da nije kriv. On je u niz navrata opisivao kalvariju koju je preživio u zarobljeničkim logorima u Srbiji nakon pada Vukovara.

Vukovar 1992.
“Rat je bio pravi pakao, ali batinanje i ispitivanja po logorima su nešto najgore što postoji. Tukli su me na sve moguće načine, a kako sam prolazio tamo govori i to da sam razmijenjen sa samo 39 kilograma i sav polomljen”, ispričao je Janjić.

Slomljena mu je kralježnica i nos, porazbijani zubi, oštećen vid i sluh, dva puta je silovan. Kaže da je potpisao desetak različitih priznanja, odnosno sve što su stavili pred njega – samo da prestane tortura.

Iako ogorčeni – kako kažu – zamjenom teza, vukovarski ratni veteran nisu u četvrtak prosvjedovali tijekom saslušanja Janjića.

Predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić kaže da treba suditi onima koji su u logorima u Srbiji mučenjem iznuđivali priznanja, a ne žrtvama njihovog mučenja.

“Ne odobravam i osuđujem sve ovo, ali ako je to jedan od načina da se Purda oslobodi i dođe nazad u Hrvatsku u što kraćem mogućem roku, onda ne vidim zašto prosvjedovati. Jednostavno, želim da na ovaj način pomognemo Purdi, i zato nismo niti pomislili ni organizirali prosvjed. Želimo jednostavno da se to za njega što prije završi, sretno završi!”
, kaže Komšić.

Prosvjedovat će zato dio veteranskih udruga u subotu u Zagrebu, ali – bez najavljenog nastupa pjevača Marka Perkovića Thompsona.
XS
SM
MD
LG