Dostupni linkovi

Srbija prepustila slučaj Purda Hrvatskoj


Ministar Snežana Malović nakon sastanka sa ministrom Draženom Bošnjakovićem u Zagrebu, 12. siječnja 2011
Ministar Snežana Malović nakon sastanka sa ministrom Draženom Bošnjakovićem u Zagrebu, 12. siječnja 2011
Srbija će prepustiti Hrvatskoj slučaj Vukovarca Tihomira Purde, uhićenog na hrvatsko-bosanskoj granici kojeg vojna optužnica bivše JNA tereti za ratne zločine nad pripadnicima JNA u obrani Vukovara ujesen 1991. godine, priopćeno je u srijedu nakon sastanka mješovitog povjerenstva u Zagrebu.

Srbija će dostaviti Hrvatskoj kopiju spisa Tihomira Purde, koji je temeljem tjeralice srpskog ureda Interpola uhićen pred 7 dana na hrvatsko-bosanskoj granici, pod optužbom za ratne zločine nad pripadnicima JNA u Vukovaru ujesen 1991. godine, jer su za to ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza između dva tužiteljstva, zaključeno je na sjednici Mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine kojoj su supredsjedali ministrica Snežana Malović i ministar Dražen Bošnjaković.

Srbija će Hrvatskoj u roku od 7 dana dostaviti podatke o svim do sada sistematiziranim postupcima protiv hrvatskih građana koje je do 2003. godine vodilo vojno pravosuđe, a koji su rezultirali međunarodnim ili internim tjeralicama.

Što je sa do sada nesistematiziranim postupcima, u priopćenju se ne spominje. Postupak protiv Purde jedan je od tih vojnih slučajeva.

Također, dogovoreno je da srpska strana pokrene izmjenu Zakona o amnestiji kako bi se moglo abolirati hrvatske građane koji su početkom devedesetih suđeni za oružanu pobunu i rušenje ustavnog poretka, kako je to već napravljeno u Hrvatskoj.

Na sastanku su sudjelovali i glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević.
XS
SM
MD
LG