Dostupni linkovi

Jeremićeva verbalna pirotehnika ne koristi nikome


Boris Tadić i Jadranka Kosor, Smederevo, travanj 2011
Boris Tadić i Jadranka Kosor, Smederevo, travanj 2011
Izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića kako 'onome kome je Jadranka Kosor prijatelj ne treba neprijatelj' neprilična je i nediplomatska i ne koristi nikome, a posebno ne samoj Srbiji - ističe većina političkih analitičara u Hrvatskoj.

Jeremićevu izjavu, a i kritike koje su hrvatskoj premijerki, zbog stavova izrečenih u Prištini, upućene i od predstavnika Srba u Hrvatskoj, oštro je komentirala je u petak i sama hrvatska premijerka, Jadranka Kosor.

„Političari i u Hrvatskoj i u Srbiji još uvijek, na žalost, nisu shvatili ni nakon 20 godina samostalnosti Republike Hrvatske da niti hrvatski narod,
"Hrvatski narod, niti premijeri, neće više nikada dolaziti u Beograd, pitati za savjet, molbu ili dopuštenje", poručuje Jadranka Kosor.

niti hrvatski premijeri, neće više nikada dolaziti u Beograd, pitati za savjet, molbu ili dopuštenje da čine ovo ili ono, ili da dobiju zabranu da čine ovo ili ono. Ta su vremena, na sreću zauvijek prošla“, poručila je hrvatska premijerka.

I hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je u Dubrovniku reakcije u Srbiji o istupima hrvatske premijerke na Kosovu.

„Ja bih rekao da je potpuno jasno kako Hrvatska vodi jednu principijelnu politiku koja, s jedne strane želi sa svim svojim susjedima, naravno i sa Srbijom, što bolje odnose, a s druge strane, mi smo priznali Kosovo i tako se i ponašamo, tako da mislim da nema razloga da bi itko bio nezadovoljan onime što je rekla premijerka“, kazao je, uz ostalo, hrvatski predsjednik.

Svađalački i plitak stil

„Jeremićev stil komuniciranja otprije je poznat i od ozbiljnijih protagonista odavno je prezren, kao svađalački i plitak", ističe SDP-ov oporbeni političar i nekadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Međutim, naglašava Picula, puno je važnije kada o hrvatskoj premijerki govori srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Jadranka Kosor u Kninu tokom obilježavanja obljetnice Oluje, kolovoz 2011

“Sjetimo se njegovih kritika povodom premijerking pozdravljanja hrvatskih generala (haških osuđenika) u Kninu .Ona je odmah odgovorila da je neuobičajeno i veličanje četništva, koje je danas, gotovo službeno, sponzorirano u Srbiji”, podsjeća Picula.

Sve u svemu, zaključuje Picula, to nije dobro jer, “očito, i Hrvatska i Srbija, i dalje, svoje neke krupnije ili manje krupne unutarnje probleme i dileme, povremeno relaksiraju ovom 'verbalnom pirotehnikom' na vanjskopolitičkom planu”.

Dr Mate Granić, ministar vanjskih poslova u Tuđmanovoj vlasti, danas neovisni analitičar ocjenjuje kako takva izjava “na prvom mjestu ne doprinosi Srbiji, a sigurno ne koristi nikome“.

I sveučilišni profesor i politički analitičar dr Žarko Puhovski ističe da je reakcija srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremeća po formi neprihvatljiva, ali na žalost, kaže Puhovski situacija u Srbiji očito je takva da “svađu vodi ministar vanjskih poslova, što drugdje nije uobičajeno“.

Izjavu hrvatske premijerke o 'teritorijalnoj cjelovitosti Kosova' Puhovski pojašnjava slijedećim riječima:

„Ako priznajete neku državu, onda je priznajete na teritoriju koji ta država smatra svojim ili je ne priznajete. Hrvatska je iz čitavog niza razloga odlučila priznati Kosovo, kao i mnoge druge države, i sve one priznaju Kosovo na tom teritoriju koji je bio.”

Hrvatska kao opravdanje, kaže, ima to da predsjednik Josipović dolazi u posjet gospodinu Tadiću, dakle, da se pokaže da Hrvatska na obje strane želi imati dobre odnose. A ne smije se zaboraviti ni to da je Jadranka Kosor spominjala veoma eksplicitno manjinska prava svih manjina na Kosovu, što je, naglašava Puhovski, u ovom slučaju ključno pitanje.

Nije Kosor isto što i Merkel

Ni predstavnici hrvatski Srba ne podržavaju 'formu' koju srbijanski ministar vanjskih poslova, na žalost, često koristi u svojim istupima, ali smatraju da je i hrvatska premijerka trebala 'sofisticiranije' nastupati u Prištini.

Nakon saborskog zastupnika Milorada Pupovca, te potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, sličan stav iznio je za Radio Slobodna Europa i predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula.

Veljko Džakula, foto: Enis Zebić

„Ne možete u regiji graditi prijateljstvo na način da ste s nekim prijatelj, a odmah s drugim neprijatelj!”, kaže Džakula.

Kosor je, smatra, “kao premijerka jedne države, morala odvagnuti koliko biti bliska sa Kosovom, a da ne povrijedi interese Srbije”.

“Premijerka se prosto izgubila, ponijela se za riječima njemačke kancelarke Merkel, ali - jedno je Merkel, a drugo Kosor”, ističe predsjednik SDF Veljko Džakula.

Većina analitičara smatra da je posjet hrvatske premijerke, Jadranke Kosor, Kosovu organiziran, prije svega, kao dio njezine predizborne kampanje i borbe za glasove Albanaca u Hrvatskoj, kojih ima nekoliko desetaka tisuća, te vjeruju da neće dugotrajnije narušiti odnose između Zagreba i Beograda.

“Prije svega zato što hrvatski predsjednik Josipović vodi jednu jasno određenu politiku prema zemljama u hrvatskom okruženju i ta politika nije takva da hvaleći jedne kvari odnose sa drugima“, ocjenjuje profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Branko Caratan.

I drugo, upozorava Caratan, “Srbija će, očito, imati problema s pristupom EU gdje će mnogi tvrdi stavovi morati biti lomljeni, ili će Srbija biti zaustavljana u više navrata u svom pristupnom procesu”.

A, ovaj posjet hrvatske premijerke Kosovu biti će s vremenom, po njegovom mišljenju, zaboravljen.
XS
SM
MD
LG