Dostupni linkovi

Reagirati diplomatski i smireno


Zagreb
Zagreb

Hrvatska je službeno još u četvrtak uveče izrazila najoštriji prosvjed zbog napada na Veleposlanstvo ove zemlje u Beogradu. Političari i većina građana, osuđuju počinjeno divljaštvo, ali i paljenje srpske zastave u središtu Zagreba, te smatraju da Hrvatska u ovim trenucima treba sačuvati mir.

Događanja u Beogradu i napad na hrvatsku ambasadu među prvima je jutros komentirao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić:
"Mislim da sistem osiguranja u Srbiji nije dovoljan, ili nije dobro organiziran, da spriječi štete koje će na kraju plaćati Srbija. Svi ti računi će doći Srbiji na naplatu. Vidi se da jedna pogrešna politika završava sa rezultatima koji se održavaju u poslovici - tko sije vjetar, buru žanje. To se upravo tamo događa."
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova još je sinoć uputilo najoštrije note Beogradu, a ministar Gordan Jandroković u izravnom razgovoru sa srbijanskim kolegom, Vukom Jeremićem, zatražio je brzu reakciju nadležnih tijela i puna jamstva za sigurnost djelatnika hrvatske ambasade. Hrvatski veleposlanik u Beogradu Nikša Staničić ogorčen je tim više što je, kaže, zajedno s diplomatskim korom u Beogradu još prije nekoliko dana upozoravao da bi se nešto slično moglo dogoditi:
"Žalosno je i zaista neprimjereno. Ponovno ćemo reagirati zbog toga što policija nije pružila adekvatnu zaštitu."
Kao reakcija na divljaštvo i napad na hrvatsko veleposlanstvo, sinoć iza 21:00 sat, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, skupina od pedesetak mladića zapalila je srbijansku zastavu i skandirala: "Zagrepčani zašto šutite, napali su nas u Beogradu", no pridružio im se manji broj prolaznika, a policija je brzo intervenirala. Privedene su 42 osobe, od toga 19 maloljetnika - izvjestila je glasnogovornica policije Aleksandra Ljuba:
"Nakon provedene obrade sve osobe su puštene, ali će protiv 29 osoba biti podnesena prekršajna prijava protiv narušavanja javnog reda i mira."
Najjače oporbene stranke u Hrvatskom saboru oštro osuđuju vandalizam na beogradskim ulicama, ali ne odobravaju ni sinoćnji incident i paljenje srpske zastave u Zagrebu, te ističu kako odgovor Zagreba na dramatično nasilje i napad na hrvatsku ambasadu u Beogradu treba biti diplomatski i smiren. SDP-ov parlamentarac Neven Mimica upozorava da treba odvajati ulicu od institucija:
"Nužno je razgovarati sa Beogradom i otvarati diplomatske kanale, ali se bojim da danas takvu razinu komunikacije nemamo i da se praktički samo čeka što će Hrvatska napraviti."
Vladajući HDZ nije se oglasio, ali jesu njegovi koalicijski partneri. Čelnik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić:
"Hrvatska je reagirala na primjeren način. Pozivam veleposlanika notom i željom za punom zaštitom naše imovine."
Saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Ratko Gajica osuđuje nasilje, ali procjenjuje da ne bi trebalo odgovarati sličnim i oštrim mjerama:
"To bi onda bilo dolijevanje ulja na vatru. Svima je u interesu da se stanje smiri, a postoje dobri i mudri načini što treba činiti kada hoćete smiriti stanje."
Evo i prvih reakcija Zagrepčana:
"Idioti. To mogu samo luđaci napraviti."
"Ne odobravam nikakve terorističke akcije, niti ovdje u Zagrebu, niti bilo gdje u svijetu."
"Mi bi trebali biti iznad toga i pokazati da smo ipak malo različiti od susjeda, ako su već oni divljaci, mi nismo, iako ne mislim da su svi ljudi u Srbiji divljaci. U biti, to je sve žalosno. I takve stvari se kod nas događaju - spaljivanje zastava i ambasada, korištenje izraza ustaše i četnici. To sve je grozno."
"Svatko se ima pravo ljutiti i svatko ima pravo na prosvjede, samo bi taj prosvjed trebao biti u granicama. Iznenađuje me u cijeloj priči da srpska politika nije zaštitila ambasadu i to je sigurno jedan veliki incident. Ali mi moramo, bez obzira na sve, zadržati hladnu glavu."
XS
SM
MD
LG