Dostupni linkovi

Kosor: Izvješće veliko priznanje za Hrvatsku


Zastave Hrvatske i Europske unije, Zagreb
Zastave Hrvatske i Europske unije, Zagreb
Hrvatska je spremna na potpisivanje pristupnog ugovora sa Europskom unijom u prosincu, stoji u najnovijem i posljednjem izvješću Europske komisije o napretku.

„Završetak pregovora rezultat je uspješne transformacije,“ kazao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

„Hrvatska je danas vrlo različita zemlja od one koja je pred deset godina aplicirala za članstvo u Europskoj uniji“, naglasio je on.

Izvješće predstavljeno u srijedu konstatira ukupni napredak na svim područjima, posebice u inače vrlo osjetljivim područjima reforme pravosuđa i ljudskih prava, u borbi protiv korupcije na najvišim razinama, u donošenju novih zakona o pravu na pristup informacijama, sukobu interesa i financiranju političkih stranaka, a naglašen je i napredak u nepristranim suđenjima za ratne zločine.

Konstatira se i kako je Hrvatska funkcionirajuća tržišna ekonomija, i da se nakon tri godine recesije pokazuju blagi znaci napretka.

Što se obaveza tiče, tu je nastavak restrukturiranja brodogradilišta, nastavak osposobljavanja za trošenje EU fondova i jačanje administracije kako bi se moglo usvajati EU legislativu.
Jadranka Kosor, Brisel, listopad 2010.
Jadranka Kosor, Brisel, listopad 2010.

Jer, nakon što Hrvatska 19. prosinca potpiše pristupni ugovor, od 1. siječnja nadalje svaki dan će na klupe zastupnika stizati oko 300 stranica novih materijala iz Bruxellesa.

„Ovo je veliko priznanje za sve građane Hrvatske,“ kazala je premijerka Jadranka Kosor.

„Sasvim sigurno mogu i danas izraziti svoje veliko zadovoljstvo činjenicom što evo i ovim dokumentima, dakle i konačnim pozitivnim mišljenjem Europske komisije, ali i izvješćem mi dokazujemo da smo završili velik posao i da se zaista Hrvatskoj otvara europska perspektiva. Ono što je vidljivo jest da Komisija konstatira da i dalje napredujemo“, kazala je premijerka.

Hrvatska kao skora članica EU ima obaveze prema svojim susjedima, prije svega kropz potporu europeizacijskim procesima,“ kaže za RSE politički analitičar Davor Gjenero.

„Sada se prije svega od Hrvatske očekuje suradnja sa Crnom Gorom, koja je ušla u najosjetljivije razdoblje. Ta suradnja se već uspostavila i to je za obje države izrazito dobro“, kaže Gjenero.
XS
SM
MD
LG