Dostupni linkovi

Splitski gay-pride: Organizatori okrivljuju policiju



(Video: Split, Gay Pride, 11. lipnja 2011, Dnevnik.hr)

Enis Zebić

Stotinu šezdeset i jedna prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira, i tri kaznene prijave, ali ne zbog nasilja, nego zbog toga što je kod trojice subotnjih protivnika splitskog gay-pridea pronađen po joint.

I dok organizatori gay-pridea traže da se nasilnike kazni krivično, a ne samo prekršajno, splitski populistički gradonačelnik Željko Kerum kaže da su tisuće prosvjednika protiv gay-pridea bile očekivane, i kako je subotnji prosvjed još dobro prošao.

Željko Kerum
“Moj stav je da je grad Split konzervativan, katolički grad - isto kao naša država, među prvima u Europi, i da je za ovakvu paradu, ovakav događaj bilo – prerano”, ustvrdio je Kerum.

Osam je osoba povrijeđeno – jedan sudionik gay-pridea, jedan anti-gay prosvjednik koji se opirao uhićenju, tri policajca i tri novinara. Iako lokalna policija vrdi da je postupila strogo po pravilima, organizatori traže smjenu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

“Država nije napravila svoj posao, policija nije napravila svoj posao. Ruta javnog okupljanja nije osigurana, javno okupljanje nije osigurano. Prekršeno je naše osnovno ljudsko pravo na javno okupljanje. Nisu poduzete odgovarajuće sigurnosne mjere. Nasilnici nisu uklonjeni. Mi ćemo pokrenuti odgovarajuće postupke i protiv državnih organa i protiv počinitelja nasilja”, kaže za naš radio jedna od organizatorica prosvjeda, koordinatorica lezbijske grupe “Kontra” Sanja Juras.

Vlasti, Hajduk i Katolička crkva

Kada se preko rive došlo do mjesta održavanja skupa, organizatori su tražili da se isprazni rivu, jer je po bini i dalje padalo kamenje, upaljači i slično. Policija to nije napravila.

“Toliko je već vremena prošlo da su aktivisti počeli držati govore. Marika Nielsen iz Europskog parlamenta i neki drugi ljudi održali su par govora čisto da ohrabre ljude kojima je sigurnost bila potpuno ugrožena i nisu znali što će s njima biti. Tih nekoliko govora je održano, “Le zbor” je otpjevao par pjesama, i tada je policija rekla da je evakuacija moguća i da moramo ići. Tako da mi uopće nismo ostvarili pravo na javno okupljanje, a naša sigurnost je bila ugrožena cijelo vrijeme”, kaže Juras.
Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić kazala je kako je subotnje nasilje dokaz da je monitoring Hrvatske potreban do ulaska u stalno članstvo Europske unije.

Splitski sveučilišni profesor Mislav Kukoč, koji je sudjelovao na subotnjem splitskom gay-prideu, želeći time dati potporu ljudskim pravima i toleranciji, ranjen je u glavu rajčicom.

Pripremajući se za kontrolni pregled kod liječnika, on nam je kazao kako za ovu subotnju ekalaciju primitivizma i netolerancije drži odgovornima gradske i državne vlasti i dvije institucije sa velikim utjecajem u društvu – “Hajduk” i Katoličku crkvu. On misli da je policija traljavo osiguravala skup, želeći zaplašiti organizatore i natjerati ih da odustanu od daljih aktivnosti.

“Ali mislim da se to neće dogoditi, da je to samo jedan početak, i da je ova jedna ljaga koja je pala na grad probuditi većinu građana ovog grada da prosvjeduju protiv primitivizma i netolerancije i protiv jedne – rekao bih – nezaslužene ljage koja je pala na ovaj grad”, smatra profesor Kukoč.

Bili su u pravu oni koji su upozoravali na povezanost subotnjeg događaja u Splitu i hrvatskog puta u Europu. Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić, i sama sudionica subotnjeg splitskog gay-pridea, kazala je u ponedjeljak kako je subotnje nasilje dokaz da je monitoring Hrvatske potreban do ulaska u stalno članstvo Europske unije.
XS
SM
MD
LG